Marraskuun lopussa SM-liiga jatkui kahdella täydellä kierroksella. Kierrosten päätteeksi kärki- ja häntäjoukkueet erottuivat muista jo selvästi. Keskikastissa mennään tasaisesti!
5.kierros, 24.11.2023
Gambiitti – SalSK 1.5-6.5
KvM Nouro Mikael - SM Külaots Kaido 0-1 M Hynninen Juha - KvM Kiik Kalle ½-½ FM Ristoja Jan - FM Hartikainen Markku ½-½ M Tumanov Dmitri - SM Westerinen Heikki 0-1 M Kiili Markus - M Kivijärvi Juha ½-½ Karvinen Kimmo - M Simola Tuomas 0-1 Elg Marko - M Rehn Ralf 0-1 Raki Jyrki - Närhi Kimmo 0-1
Perjantain yksittäisessä ottelussa vierasjoukkue oli selvästi isäntiä parempi. Kotijoukkueella oli ongelmia pelien avausvaiheissa sekä pelaamisen epätasaisuuden kontrolloinnin kanssa.
Kärkipöydän peli alkoi tasaisesti. Nourolla oli mahdollisuus tehdä hyvää vastapeliä, mutta hän teki passiivisen ratkaisun. Virolaissuurmestari käytti paikkansa tehokkaasti ja mustan asema romahti pian. Kakkospöydällä Hynninen valitsi huonon suunnitelman ja nappuloiden vaihtuessa hänen asemansa heikkeni hävityksi. Kriittisessä asemassa Kiik erehtyi laittamaan lähettinsä väärään ruutuun ja hän menetti voiton. Ristoja saavutti merkittävän edun avauksen jälkeen, mutta hän ei onnistunut kasvattamaan sitä voittavaksi. Westerinen voitti ylivoimaisesti:
Viidennen pöydän peli oli tasainen, mutta molemmilla pelaajilla oli mahdollisuuksia hakea aloitetta. Karvinen epäonnistui avauksessa lähes täydellisesti, eikä Simolalla ollut vaikeuksia voittaa peliä. Rehn teki asemallisen sotilaan uhrauksen (10.e5!?) ja hän sai Elgin epätarkkuuksien myötä luotua asemaansa vahvan pidon, joka riitti voittoon asti. Närhi tasoitti jo avauksessa, jonka jälkeen hän sai aloitetta ja sen myötä hänen etunsa kasvoi lopulta voittavaksi.
5.kierros 25.11.2023
MatSK 2 – JyS 3.5-4.5
M Tiitta Sauli - KvM Sklyarov Dmitri 0-1 FM Salimäki Janne - FM Luukkonen Tommi 0-1 M Tolonen Mikko - M Franssila Tommi ½-½ M Nieminen Kari - M Galchenko Vadim ½-½ Sääskilahti Lauri - FM Nevanlinna Risto ½-½ Grönlund Niklas - M Hämäläinen Sami 0-1 Sinervuo Veli-Pekka - Laasanen Teemu 1-0 Siltanen Samuel - Soppela Jouni 1-0
Kotijoukkueella oli hyvä mahdollisuus avata kauden pistetilinsä, mutta vieraiden rutiini tärkeissä paikoissa ratkaisi ottelun.
Kärkipöydällä nähtiin opettavainen lähettiloppupeli, joka sisälsi molemminpuolisia virheitä. Tiitta olisi pariin otteeseen päässyt sotilaan uhrauksella aktivoimaan kuninkaansa, jonka jälkeen asema ei olisi ollut valkealle voitettavissa. Hän jätti tilanteet hyödyntämättä, mutta myöskään Sklyarov ei ollut parhaimmillaan. Parin menetetyn mahdollisuuden jälkeen hän lopullisesti ratkaisi pelin siirrossa 35. Salimäki aloitti aggressiivisesti, mutta hän ei osannut reagoida Luukkosen luomaan vastapeliin oikealla tavalla. Taktiset virheet ratkaisivat pelin vieraille suosiolliseksi. Franssila jäi solmuun nappuloidensa kanssa ja hän menetti kvaliteetin keskipelissä. Menetetystä materiaalista oli pientä käytännön korvausta, ja se riitti pelin sekoittamiseen. Galchenko sai Niemistä vastaan selvän aloitteen, mutta etu ei kasvanut ratkaisevaksi. Nevanlinnalla oli avauksessa paikka saada voittoa enteilevä asema, mutta hän pelasi epätarkasti. Sääskilahti sai loppupeliin pienen aloitteen, mutta parhaalla pelitavalla aseman olisi kuulunut olla tasan. Nevanlinna erehtyi siirron ajan antamaan vastustajalleen mahdollisuuden siirtyä voitettuun sotilasloppupeliin, mutta Sääskilahti ei käyttänyt sitä hyväkseen. Kuudennen pöydän peli eteni tasaisesti, kunnes Grönlund syötti upseerin. Laasasen ja Sinervuon pelissä etu vaihteli pelaajien välillä, mutta viimeisen virheen teki vierasjoukkueen pelaaja. Jokainen Puolislaavilaisen Botvinnikin muunnelman pelaaja olisi ollut tyytyväinen Sinervuon asemaan keskipelissä. Siltanen pelasi erinomaisen pelin. Hän saavutti asemallisen edun keskipelissä, eikä Soppela pystynyt luomaan tarvittavaa vastapeliä.
TuTS – MatSK 3-5
KvM Sipilä Vilka - KvM Keinänen Toivo ½-½ FM Woelk Tom-Frederic - FM Lahdelma Henri ½-½ FM Rönkä Erik - FM Wartiovaara Oliver ½-½ FM Järvenpää Jari - M Aalto Patrik 0-1 M Sorsa Nuutti - KvM Kekki Petri ½-½ FM Topi-Hulmi Teemu - Kokkonen Lassi 0-1 M Linden Lari - Irjala Arttu 0-1 Koskinen Riku - Halme Lucas 1-0
Kolmella viimeisellä pöydällä kotijoukkueella oli ylivoimainen etu vahvuusluvuissa, mutta siellä tapahtuneet yllätysvoitot käänsivät ottelun vieraille.
Sipilän avaus epäonnistui, koska hän erehtyi linnoittamaan kuninkaansa suoraan hyökkäyksen alle. Tilanne näytti keskipelissä huolestuttavalta turkulaisen kannalta, mutta taitavana pelaajana hän pystyi luomaan Keinäselle heikkouksia, jotka lopulta antoivat Sipilälle tarpeeksi vastapeliä. TuTSin saksalaisvahvistus debytoi liigassa. Peli oli villiä:
Minä ja Wartiovaara pelasimme täydellisen pelin, sillä kumpikaan meistä ei tehnyt yhtäkään virhettä. Pelin edetessä tasaiseen loppupeliin luotimme taitoihimme, emmekä nähneet tarpeelliseksi osoittaa sitä, että peli olisi pelaamallakin päättynyt tasapeliin. Järvenpää teki sekavassa asemassa epätarkkuuksia ja hän joutui keskipelissä häviöasemaan. Molemminpuolisten virheiden myötä asema välillä tasoittui. Peli päättyi siihen, kun Järvenpää syötti upseerin, mutta tilanne oli muutenkin Aallolle selvästi parempi. Kekki painosti koko pelin ajan ja hänellä oli myös mahdollisuuksia voittoon, mutta hän ei onnistunut hyödyntämään paikkojaan parhaalla tavalla. Topi-Hulmi ei löytänyt avauksen jälkeen kunnollista suunnitelmaa ja Kokkonen pääsi tasoittamaan pelin. Topi-Hulmin aneeminen pelaaminen johti siihen, että hän teki pelasi todella huonon jatkon, jonka jälkeen loppupeli ei ollut pidettävissä edes tasapelinä sotilaan tappioaseman vuoksi. Linden uhrasi kaksi sotilasta ja Irjala rohkeasti otti ne vastaan. Lindenillä oli tarpeeksi korvausta uhraamistaan sotilaista ja hänellä oli Irjalan virheen myötä mahdollisuus saavuttaa voittoasema. Hän ei hyödyntänyt paikkaansa, jonka jälkeen uhratusta materiaalista oli liian haastavaa saada tarpeeksi korvausta. Viereisen pöydän tapaan myös Halme otti vastaan uhratun materiaalin, mutta se ei olisi kannattanut. Koskinen sai nopeasti voittoaseman ja hän realisoi sen voitoksi loppupelissä.
TammerSh – Aatos 5-3
KvM Karttunen Mika - SM Nybäck Tomi ½-½ SM Volodin Aleksander - KvM Seeman Tarvo 1-0 FM Ahvenjärvi Jani - FM Keskisarja Teemu 1-0 FM Mertanen Janne - FM Hokkanen Petri 1-0 FM Kytöniemi Jyrki - FM Pulkkinen Kari ½-½ Lehtioksa Jorma - M Halmeenmäki Tuomo ½-½ M Pönniö Toni - Kivilahti Rami 0-1 Iivonen Markku - Ahonen Jari ½-½
Ottelu eteni isäntien hallinnassa, eikä joukkueiden välisestä paremmuudesta jäänyt epäselvyyttä.
Kärkipöydällä Suomen parhaalla shakinpelaajalla oli mahdollisuus päästä edulliseen asemaan, mutta hän valitsi sellaisen jatkon, jossa tasapeli oli ainoa mahdollinen lopputulos. Virolaispelaajien keskinäisessä kohtaamisessa suurmestari aloitti pelin aktiivisesti. Seeman joutui vaikeuksiin, eikä hänen tekemänsä upseerin uhraus sekoittanut peliä tarpeeksi. Keskisarja pelasi passiivisesti ja hän teki vääriä vaihtoja. Ahvenjärvi sai selvän asemallisen edun, jonka hän myös vakuuttavasti kasvatti ratkaisevaksi. Hokkanen ei kyennyt vastaamaan Mertasen asemalliseen pelitapaan:
Pulkkisen ja Kytöniemen kamppailussa molemmilla pelaajista oli lupaavia mahdollisuuksia kamppailla voitosta, mutta ennen ajantarkistusta asema likvidoitui tasaiseksi loppupeliksi. Kuudennen pöydän pelissä Halmeenmäellä oli mahdollisuus saada aloitetta, mutta hän erehtyi lukitsemaan aseman liiaksi ja pelaajat sopivat tasapelistä. Pönniö tasoitti avauksessa ja hän hallitsi loppupelissä. Ennen ajantarkistusta tehtyjen virheiden myötä Kivilahden sotilaat osoittautuivat jopa yllättävänkin vaarallisiksi, eikä Pönniöllä ollut enää edes tasapeliä tehtävissä. Viimeisen pöydän virheiden sävyttämässä pelissä molemmilla pelaajista oli mahdollisuus päästä hyvään asemaan. Viimeisenä sellaisen paikan saanut Ahonen tyytyi kuitenkin tasapeliin pakottamalla aseman toistumisen.
VammSK – EtVaS 5-3
SM Meškovs Nikita - FM Salo Heikki 1-0 FM Pohjala Henri - FM Koskinen Henri 1-0 FM Kauko Jussi - Hallenberg Sami ½-½ M Varpanen Jan - M Vihinen Teemu 1-0 Salonen Mikko - FM Paasikangas Johanna 0-1 M Paldanius Pekka - Tähkävuori Tapani 1-0 Pihlajamäki Seppo - Vyskubov Dmitry 0-1 Kondratev Denis - Patosalmi Juha ½-½
Tasaisessa kotiottelussa kotijoukkueen suoritusvarmuus oli hyvällä tasolla, mutta vieraat eivät jääneet vailla mahdollisuuksia.
Suurmestari hyödynsi samantyyppistä ideaa, kuin millä Rapport oli aiemmin tänä vuonna voittanut pelinsä (Erigaisi – Rapport 0-1 (25), Tata Steel Masters 2023). Peli ei vielä itsessään siihen ratkennut, mutta Salo ontui hyvien ratkaisujen tekemisessä ja hän joutui nopeasti vaikeaan asemaan. Pohjala pelasi vakuuttavasti. Koskinen erehtyi menemään huonoon ranskalaistyyppiseen asemaan, jossa hänellä ei ollut mitään vastapeliä:
Kolmannen pöydän pelissä Kaukolla oli paremmat mahdollisuudet voittoon, mutta hän antoi Hallenbergin tehdä riittävästi vastapeliä tasapelin varmistamiseksi. Vihinen teki avauksessa taktisia virheitä ja hän joutui jo keskipelissä toivottomaan häviöasemaan. Viidennen pöydän pelissä aloitetta pompoteltiin pelaajien kesken, kunnes Salonen teki viimeisen virheen ja Paasikangas pääsi sotilaan edun turvin realisoimaan itselleen voittoaseman. Paldanius sai keskipelissä asemallisen yliotteen, eikä Tähkävuorella ollut paljoa tehtävissä. Lopun realisointivaiheessa Paldanius antoi vastustajalleen liikaa vastapeliä ja peli oli päättymässä tasan, mutta Tähkävuori erehtyi ajautumaan kolmen siirron mattiin. Pihlajamäellä oli mahdollisuus saada selvä aloite, mutta hän ajautui laittamaan kuningattarensa ratsuhaarukkaan. Patosalmi aloitti kyseenalaisesti, mutta hän onnistui pitämään itsensä pelissä. Lopussa hänellä oli voittoasema, mutta peli päättyi aseman toistoon.
HSC – RaahLi 3.5-4.5
SM Laurušas Tomas - KvM Sammalvuo Tapani ½-½ KvM Agopov Mikael - M Huovinen Jere 1-0 SM Šulskis Šarūnas - M Kononen Keijo ½-½ KvM Nyysti Sampsa - M Wallin Aleksi ½-½ FM Mansner Harry - M Pitkäaho Aki 0-1 M Tuononen Janne - Mäkelä Lauri ½-½ Pankkonen Sakari - Haataja Riku ½-½ Papula Niko - Pitkäaho Arto 0-1
HSC koki seurahistorian ensimmäisen tappion. RaahLista on tulossa heille painajaisvastustaja, sillä heitä vastaan HSC koki viime kaudella ainoan pistemenetyksensä.
Sammalvuolla oli lupaava asema, mutta hän ei löytänyt parhaita siirtoja kuningashyökkäyksen luomiseksi. Pelaajat lopettivat kamppailun tasaisessa loppupelissä. Huovinen aloitti kyseenalaisella Elefanttigambiitilla ja keskipelissä hän huomasi olevansa sotilaan tappiolla vailla riittävää korvausta. Agopov ei pelannut tarkimpia siirtoja, mutta oli koko ajan paremmalla puolen ja peli ratkesi jo ennen ajantarkistusta. Suurmestarin eksentrinen avauksen käsittely ei tuonut hänelle toivomaansa tilannetta, mutta loppupelissä tasapeli oli selkeä. Nyysti teki asemallisen sotilaan uhrauksen, mutta Wallin puolustautui hyvin. Etu ei järkkynyt kumpaankaan suuntaan missään vaiheessa. Mansnerilla vaikutti pitkään olevan asiat hyvin, mutta hän joutui vaikeuksiin heikentyneen kuningasasemansa kanssa. Mäkelä yllätti avauksessa. Tuonosella jäi ehkä jotain näkemättä vaikeassa asemassa, mutta sentään upseeria ei olisi tarvinnut antaa. Asema vaikutti olevan vaivattomasti voitettavissa Mäkelälle, mutta hän antoi itselleen mahdollisuuden erehtyä ja siihen voittaminen myös kaatuikin. Haataja ja Pankkonen pelasivat melkein täydellisen pelin, sillä asema oli lähes tasan koko pelin ajan. Pienillä muutoksilla pelaajat olisivat voineet pelata voitosta, mutta niitä ei lähdetty yrittämään tässä pelissä. Viimeisen pöydän pelissä Papulalla oli paikat saada etua, mutta hän ei huomannut käyttää niitä hyödykseen. Tasaisessa asemassa hän erehtyi ryöstämään myrkytetyn sotilaan, jonka jälkeen Pitkäahon hyökkäys meni kerralla läpi.
6.kierros 26.11.2023
Raahli – Gambiitti 6-2
KvM Sammalvuo Tapani - FM Ristoja Jan 1-0 FM Kauppila Osmo - M Ristoja Samu 1-0 M Huovinen Jere - M Kiili Markus ½-½ M Kononen Keijo - M Tumanov Dmitri 1-0 M Wallin Aleksi - M Johansson Jukka ½-½ M Pitkäaho Aki - Karvinen Kimmo 1-0 Mäkelä Lauri - Peltola Leo ½-½ Pitkäaho Arto - Mannberg Henry ½-½
RaahLi jatkoi vakuuttavia otteitaan heidän kotikentällään pelatussa ottelussa. Normaalisti sarjapaikasta taisteleva kotijoukkue nousi voiton myötä jo keskikastiin.
Sammalvuo hallitsi keskipelissä lautaa joka puolelta. Ristoja jätti kuningatarsivustan heikot sotilaansa autuaan yksinäisiksi, ja vastapeliä toisella sivustalla luodessaan hän menetti hyökkäykseen osallistuneen ratsunsa. Tarina ei tähän päättynyt, sillä kahden epätarkkuuden jälkeen Ristoja oli täysin mukana pelissä. Sekavassa, joskin Sammalvuolle hivenen paremmassa asemassa siirrot loppuvat kesken ja tulokseksi on merkattu Sammalvuon voitto, joten epäilisin pelin päättyneen ajan ylitykseen. Kauppila osoitti, ettei Volga-gambiittia voi pelata ainakaan sillä tavalla, kuinka Ristoja sen teki. Hauska teema pelissä oli se, että molemmat pelaajat jättivät kvaliteetit lyömättä. Kolmannen pöydän pelissä Kiili sai paremman sotilasasemansa turvin mahdollisuuden saavuttaa etua, mutta torniloppupelissä asema kuivahti tasaiseksi. Huovisella oli Kiilin virheen myötä siirron ajan tilaisuus päästä voittoasemaan, mutta hän ei tehnyt parasta siirtoa. Lopussa vain kuninkaat jäivät laudalle. Tumanov pelasi huonosti ja hän menetti materiaalia ratkaisevan paljon jo avausvaiheessa. Realisointivaiheessa Konosen kone yskähteli, mutta voitto ei livennyt missään vaiheessa. Johansson ja Wallin pelasivat rauhallisesti ja vain hetkittäisiä mahdollisuuksia lukuun ottamatta muille tuloksille ei tasapelin lisäksi annettu tilaa. Pitkäaho aloitti vaarattomasti, mutta Karvinen erehtyi nopeasti. Sotilaan häviön jälkeen pelastautuminen ei ollut mahdollista. Mäkelä oli menestyksekäs toisen kerran peräkkäin valitsemallaan Neliratsusisilialaisella. Lopussa peliä olisi myös voitu jatkaa, mutta mikäpä minä olen vastaan väittämään, kun Stockfishin mukaan asema-arvio on 0.00 peräti kahdeksalla eri siirrolla. Mannberg uhrasi sotilaita siitäkin huolimatta, että kuningattaret vaihdettiin jo pelin aikaisessa vaiheessa. Optimaalisesti pelattuna hänen asemansa olisi ollut pidettävissä, mutta korvaus uhratusta materiaalista kuihtui. Loppupelin piti olla helppo voitto Pitkäaholle, mutta hän erehtyi syöttämään sotilaan ja peli päättyi tasan.
TuTS – SalSK 4.5-3.5
KvM Sipilä Vilka - SM Külaots Kaido ½-½ FM Woelk Tom-Frederic - KvM Kiik Kalle ½-½ FM Järvenpää Jari - FM Hartikainen Markku 0-1 M Sorsa Nuutti - SM Westerinen Heikki 1-0 FM Topi-Hulmi Teemu - M Simola Tuomas 0-1 M Linden Lari - M Rehn Ralf 1-0 Koskinen Riku - NKvM Tuominen Tanja 1-0 M Morant Paul - Närhi Kimmo ½-½
Varsinais-Suomen derbyssä vierasjoukkue olisi tilanteiden perusteella voinut voittaa ottelun selvästi, mutta ratkaisevilla vaiheilla turkulaiset olivat etevämpiä.
Sipilä osoitti, että maajoukkuepeleistä tarttuu mukaan myös muutamia avausniksejä. Hänen pelinsä eteni 19 siirtoa samalla tavalla kuin vastikään EM-kilpailussa pelattu Toivo Keinäsen peli (Bogner-Keinänen ½-½ (42), Joukkue EM 2023). Suurmestari pääsi kuitenkin todistamaan, että myös ilman kuningattaria käydyssä keskipelissä vastahyökkäys toisella sivustalla on usein paras keino luoda uhkauksia. Sipilä oli jo häviämässä, mutta hän selvisi tasaiseen loppupeliin. Kiik pelasi aggressiivisesti ja hänen tekemänsä kuningashyökkäyksensä oli keskipelissä ratkaisevan hyvä. Kenties Woelkin luoma vastapeli huolestutti Kiikiä niin paljon, että hän päätti tehdä tasapelin siirtojen toistolla. Järvenpää päästi tasaisessa asemassa Hartikaisen c-sotilaan etenemään liian pitkälle, eikä hän voinut välttyä materiaalitappioilta. Westerinen ei saanut tehtyä kunnollista vastapeliä. Sorsa sai asemallisen yliotteen, jonka hän erinomaisesti realisoi voitoksi jo ennen ajantarkistusta. Topi-Hulmi ei onnistunut tekemään vapauttavaa siirtoa keskustassa ja lopulta Simola esti sen kokonaan. Vahvan esityksen jälkeen maali merkattiin vierasjoukkueelle. Rehn ei huomannut kehittää nappuloitaan avauksessa. Kun hän lopulta hän pääsi linnoittamaan, oli asema jo hävitty.
Shakki on siinä mielessä vaikea peli, että vaikka kuinka hyvin pelaisi, niin yhden virheen jälkeen saattaa kaikki etu murentua. Näin kävi myös Tuomiselle, sillä hänellä oli keskipelissä hyvä asema ja mahdollisuus voittaa peli suoraan. Huonon ratkaisun jälkeen asema oli helpompi pelata Koskiselle, joka myös taitavasti onnistui voittamaan loppupelissä. Viimeisellä pöydällä onnistuttiin välttämään erikoistilanteet ja tasapelistä sovittiin lähes heti kun se oli mahdollista ilman tuomarin lupaa.
TammerSh – MatSK 2 7-1
KvM Karttunen Mika - M Tiitta Sauli 1-0 SM Volodin Aleksander - FM Lehtivaara Risto 1-0 FM Ahvenjärvi Jani - FM Salimäki Janne 1-0 FM Mertanen Janne - M Tolonen Mikko 1-0 FM Kytöniemi Jyrki - M Nieminen Kari ½-½ Martinec Tamas - Sääskilahti Lauri 1-0 M Pönniö Toni - Grönlund Niklas 1-0 Iivonen Markku - Sinervuo Veli-Pekka ½-½
Selkeät tasoerot näkyivät ottelussa, eikä sarjataulukon hännille jumittunut vierasjoukkue pystynyt haastamaan kotijoukkuetta millään shakin osa-alueella.
Kärkipöydällä Karttunen voitti loogisen esityksen jälkeen. Tiitalla oli mahdollisuuksia tasapeliin, mutta hän oli puolustavana osapuolena jo avausvaiheesta lähtien. Myös Volodin pelasi erinomaisesti. Lehtivaara ei missään vaiheessa päässyt tasoittamaan kunnolla. Salimäellä oli parin Ahvenjärven tekemän epätarkan siirron jälkeen mahdollisuus päästä hyvään asemaan, mutta hän pelasi passiivisesti. Loppupelissä Ahvenjärvi epähuomiossaan salli tasapeliin johtavan tornien vaihdon, mutta Salimäki ei huomannut käyttää tilaisuutta hyväkseen. Mertasen peli eteni edelliskierroksen mukaan. Hän sai selvän asemallisen edun, ja vaikka realisointi ei aina ollut Stockfishin mielestä kaikista tarkinta, niin etu ei kadonnut kertaakaan. Nieminen ja Kytöniemi vaihtoivat nopeasti kaikki kevyet upseerinsa ja totesivat ettei taistelua kannata jatkaa kallisarvoisten upseereiden kesken. Sääskilahdella ei onnistunut pelissä oikein mikään, sillä hän ei saanut kehitettyä nappuloitaan ja hän myös menetti niitä huomattavasti nopeampaa tahtia kuin vastustajansa Martinec. Pönniö hassutti Grönlundin häviöasemaan pelin varhaisessa vaiheessa. Loppupelissä vierasjoukkueen pelaajalla oli yllättävä mahdollisuus tasapeliin, mutta sitä hän ei ottanut vastaan.
Neliratsusisilialainen vaikuttaisi olevan alapöytien aatelistoa, sillä Sinervuo sai sen avulla voittoaseman jo avauksessa. Peli päättyi kuitenkin tasapeliin keskenkeräisessä asemassa.
EtVaS – MatSK 1-7
FM Kokkila Tero - KvM Keinänen Toivo 0-1 M Anttila Perttu - FM Lahdelma Henri 0-1 FM Salo Heikki - FM Wartiovaara Oliver 0-1 Hallenberg Sami - M Keinänen Anastasia ½-½ M Vihinen Teemu - M Aalto Patrik 0-1 Vyskubov Dmitry - KvM Kekki Petri 0-1 Lallukka Taneli - FM Lehtivaara Petri 0-1 Patosalmi Juha - Kokkonen Lassi ½-½
Kotijoukkuetta ei voi yritteliäisyyden puutteesta syyttää, sillä heille jaettiin hyviä mahdollisuuksia lähes joka laudalla. Selvät lukemat paljastavat kuitenkin sen, että vierasjoukkueen taitavuus tiukoissa tilanteessa oli korkeammalla tasolla.
Kokkila pelasi epäilyttävästi ja hän joutui vaikeuksiin heikkojen vaaleiden ruutujensa kanssa. Keinäsellä oli voittoasema, mutta hän ei tehnyt parhaita siirtoja ja etu tippui voittavasta vain marginaaliseksi. Peli on tietokannan mukaan päättynyt valkean voittoon siirrossa 28, mutta syytä siihen voi vain ihmetellä. Loppuasemassa Keinäsellä oli vain pieni etu. Kakkospöydän peli sisälsi paljon virheitä, mutta pahimmat niistä teki Anttila. Wartiovaara pelasi asemallisesti, eikä Salo pystynyt luomaan vastapeliä. Fidemestaritasolla silloin yleensä häviää. Hallenberg painosti suurimman osan pelistä, mutta se riitti vain tasapeliin. Vihinen aiheutti laudalle sotkuja villillä pelaamisellaan. Käänteiden jälkeen se oli jo tuottaa tulosta, mutta voittoasemassa tehty kuningasaseman heikennys osoittautui ratkaisevan heikoksi päätökseksi. Vyskubovilla oli myös hyviä mahdollisuuksia, mutta teema sotilaiden uhrailuun vaikutti jollain tavalla jääneen liiaksi päälle ja hän jäi materiaalissa ratkaisevan paljon tappiolle. Lehtivaara pelasi loogisen pelin. Lallukka ei pystynyt painamaan mittaria lähellekään nollaa. Patosalmella oli avausvaiheessa mahdollisuus voittoon, mutta hänen pelaamansa jatko riitti vain pieneen etuun. Sekavan pelin jälkeen Patosalmella oli jälleen etua, mutta pelaajat sopivat tasapelistä.
Aatos – VammSK 4-4
SM Nybäck Tomi - SM Meškovs Nikita ½-½ KvM Seeman Tarvo - FM Pohjala Henri ½-½ FM Hokkanen Petri - FM Kauko Jussi ½-½ FM Pulkkinen Kari - M Varpanen Jan 0-1 M Issakainen Ari - M Torkkola Henri 0-1 M Halmeenmäki Tuomo - Salonen Mikko ½-½ Kivilahti Rami - M Paldanius Pekka 1-0 Lehtinen Heljä - Pihlajamäki Seppo 1-0
Olisiko johtunut kovasta kamppailun tahdosta ja ehkä pienestä tuuristakin, ettei Aatos hävinnyt ottelua. Vierasjoukkueella oli useita tilanteita voittojen ottamiseen, mutta paikat eivät maistuneet.
Kärkipöydällä latvialaisella suurmestarilla oli siirron ajan mahdollisuus saavuttaa voittoa enteilevä asema, mutta hän pelasi vain tasaiseen asemaan johtavan siirron. Pohjala puolustautui erinomaisesti, eikä hänellä ollut vaikeuksia. Keskipelissä Pohjala sai mahdollisuuden saada etua uhraamalla kvaliteetin, mutta parhaimmat siirrot voiton pelaamiseen jäivät pelaamatta. Kolmannen pöydän pelissä molemmilla pelaajilla oli paikkoja saavuttaa etua, mutta tasapelistä sovittiin keskeneräisessä asemassa. Pulkkisella oli avauksessa lupaava asema, mutta taktisen epätarkkuuden jälkeen hän joutui huonoon asemaan. Vailla mahdollisuuksia hän ei ollut, mutta puolustustehtävä osoittautui liian vaikeaksi. Torkkola pelasi hyvin, mutta selvästi edullisessa loppupelissä hän päästi Issakaisen peliin mukaan. Issakainen ilmeisesti kuitenkin unohti jo kerran näkemänsä taktisen kuvion, sillä tasa-asemassa hän ei löytänyt parasta jatkoa (45…Lxe5! 46.Rxe5 h2! 47.Kg2 a3 48.c7 a2 49.c8=D h1=D+ 50.Kxh1 a1=D+ ja 51…Dxe5=). Halmeenmäki suostui tasapeliehdotukseen hänelle selvästi edullisessa asemassa. Paldanius hallitsi peliä pitkään ja hänellä oli selvä mahdollisuus lopettaa peli, mutta ratkaisevien siirtojen tekeminen tuntui sakkaavan. Lopulta hän syötti upseerin ratsuhaarukan vuoksi ja hävisi pelin. Pihlajamäki ei toteuttanut oikea-aikaista vastapeliä keskustassa ja hän joutui puolustautumaan vaikeassa asemassa. Keskipelissä tehtyjen epätarkkuuksien vuoksi hän hetkellisesti pääsi peliin mukaan, mutta lopulta ajautui kahden siirron mattiin.
JyS – HSC 3.5 – 4.5
KvM Sklyarov Dmitri - SM Laurušas Tomas 0-1 FM Luukkonen Tommi - KvM Agopov Mikael 1-0 M Galchenko Vadim - SM Šulskis Šarūnas 0-1 FM Nevanlinna Risto - KvM Nyysti Sampsa 1-0 M Hämäläinen Sami - FM Mansner Harry 0-1 Hartio Ilkka - M Tuononen Janne 0-1 Lyytikäinen Linus - Pankkonen Sakari 1-0 Paananen Olli-Pekka - Papula Niko ½-½
Tämä oli pienien erojen ottelu. Siirto suuntaan tai toiseen, niin lopputulos olisi voinut olla mikä tahansa muukin.
Suurmestari tavoitteli etua loppupelissä lähettiparinsa turvin, mutta Sklyarov puolustautui tarkasti. Peli päättyi valitettavaan upseerin syöttöön ratsuhaarukalla. Luukkonen ja Agopov pelasivat villin Najdorfin 6.Lg5 muunnelmasta lähteneen pelin. Luukkonen sai ensimmäisenä voittoaseman, mutta hän hukkasi etunsa ja pian Agopovilla oli voittoasema. Monimutkaisessa asemassa kokenut kansainvälinen mestari astui harhaan ja Luukkonen kiitti. Myös tämän pelin lopussa nähtiin ratsuhaarukka, joskin tilanne oli jo muutenkin käytännössä ratkennut. Kolmannella pöydällä suurmestari teki avauksessa kunnianhimoisen sotilaanuhrauksen. Galchenko ei osannut reagoida siihen tarpeeksi hyvin, eikä hän saanut peliään kunnolla käyntiin. Nevanlinna onnistui pitämään valkean avausedun ja hänellä oli voittoa enteilevä asema. Loppupelissä etu laski lähelle tasaista, mutta aseman pitäminen tasapelinä ei ollut triviaalia. Nyysti joutui vaikeuksiin valkean vapaasotilaan kanssa ja torniloppupeli oli teoreettisesti hävitty.
Lähes aina tulee hymy huulille, kun näkee mestarin pelaavan Alekhinen puolustusta. Valitettavasti tällä kertaa suu vääntyi pian irvistykseen, sillä Hämäläinen joutui kauhistuttavan huonoon asemaan jo pelin avausvaiheessa. Tuononen pelasi esimerkillisen shakkipelin. Hän tasoitti avauksessa ja jatkoi aktiivisten siirtojen pelaamista tasaisessa asemassa. Hartio passivoitui ja hän joutui ratkaisevan hyökkäyksen alle. Lyytikäinen pelasi upean pelin:
Paananen voitti avauksessa sotilaan, mutta sen realisoiminen voitoksi asti oli haastavaa. Loppuasemassa olisin jo mieluummin istunut Papulan paikalle, mutta pelaajat sopivat tasapelistä.
MatSK ja TammerSh jatkavat kuuden kierroksen jälkeen kärjessä maksimipisteissä. HSC on jäänyt kärjestä jo kolmen pisteen päähän. Häntäpäässä MatSK 2 ja Gambiitti meinaavat jäädä jälkeen muista. Sijojen 4. ja 10. välillä olevat joukkueet ovat neljän pisteen sisällä toisistaan, joten ottelut ovat näillä joukkueilla olleet tasaisia.
Pöytien arvokkaimmat pelaajat:
- pöytä: SM Tomi Nybäck (Aatos) & SM Kaido Külaots (SalSK) 4,5/6 p
- pöytä: KvM Mika Karttunen (TammerSh) & KvM Toivo Keinänen (MatSK) 5/6 p
- pöytä: FM Tommi Luukkonen (JyS) 5/6 p
- pöytä: FM Henri Lahdelma (MatSK) 5/6 p
- pöytä: FM Oliver Wartiovaara (MatSK) 3,5/4 p
- pöytä: FM Jani Ahvenjärvi (TammerSh) 5,5/6 p
- pöytä: M Patrik Aalto (MatSK) 4,5/6 p
- pöytä: FM Janne Mertanen (TammerSh) 4,5/5 p
- Varapelaajat: FM Harry Mansner (HSC) 4/6 p
Seuraavan kerran SM-liigaa pelataan vuoden 2024 alussa seitsemällä eri paikkakunnalla:
La 13.1.2024, 7.k.
MatSK-HSC, Espoo
MatSK 2-EtVaS, Espoo
RaahLi-JyS, Raahe
SalSK-TammerSh, Salo
VammSK-Gambiitti, Sastamala
Aatos-TuTS, Turku
Su 14.1.2024, 8.k.
Gambiitti-EtVaS, Vantaa
Su 14.1.2024, 9.k.
TammerSh-VammSK, Tampere
Teksti ja analyysit: Erik Rönkä, erikronka@gmail.com