Seurajoukkueiden SM-kilpailun kierrosraportti, kierrokset 3. ja 4.

Lokakuun lopussa shakin SM-liigassa pelattiin kaksi täyttä ottelukierrosta. Sarjataulukossa kolmen kärki otti viikonlopun päätteeksi jo pientä kaulaa muihin. Tippujan paikoille valahtivat ennakkoon sarjan heikoimmat seurat.

Kierrokset tarjosivat viihdyttäviä ja laadukkaita pelejä. Virheettömiä tasapelejä ja loogisia voittoja syntyi artikkelin laatijan mielestä selkeästi normaalia enemmän. Onko ensimmäisten kierroksen alkukankeudet selätetty ja alettu treenaamaan?

3. kierros, 21.10.2023

EtVaS – TammerSh 2.5-5.5

KvM Sepp Olav – SM Shirov Aleksei 0-1
FM Kokkila Tero – KvM Karttunen Mika 0-1
M Anttila Perttu – SM Volodin Aleksander 1-0
FM Salo Heikki – KvM Köykkä Pekka ½-½
Hallenberg Sami – FM Ahvenjärvi Jani 0-1
Laakso Harri – FM Penttinen Jarkko 1-0
M Vihinen Teemu – FM Mertanen Janne 0-1
FM Paasikangas Johanna – Martinec Tamas 0-1

Ottelu sisälsi paljon mielenkiintoisia tapahtumia, mutta pääasiassa vierasjoukkueen pelaaminen oli varmempaa.

Kärkipöydällä peli alkoi mielenkiintoisella Italialaisen avauksen variantilla. Sepp pelasi aggressiivisesti, mutta hänen asemansa oli rikkonainen. Suurmestari tarjosi syvällistä sotilaan uhrausta, jonka virolaispelaaja erehtyi ottamaan vastaan. Shirov sai suuren aloitteen, jonka myötä asema oli mustan kannalta hankala. Peli päättyi nopeasti suureen virheeseen. Karttunen pelasi villin tornin siirron avauksessa (10…Tg8!?). Kokkila erehtyi tekemään huonon upseerin uhrauksen, josta korvausta ei ollut riittävästi. Anttilan pelit noudattavat usein yksinkertaista lottomatematiikkaa: Joko voittaa tai ei voita. Peli alkoi todella erikoisella Hollantilaisen puolustuksen muunnelmalla. Suurmestarilla oli hyvä mahdollisuuksia saada edullinen asema itselleen, mutta hän erehtyi pahasti. Anttila teki murskaavia siirtoja ja pakottava matti oli tulossa jo ennen ajan tarkistusta.

Salo pelasi vakuuttavasti ja hänellä oli voittoasema keskipelissä. Ennen ajan tarkistusta hänen etunsa väheni merkittävästi ja hän syötti ratsunsa. Köykällä oli sen jälkeen aloitetta, mutta hänen 40. siirtonsa oli ratkaisevan huono. Salo erehtyi pelaamaan torniloppupelin huonosti ja peli päättyi tasan. Hallenbergillä oli hyvä asema, mutta yksittäinen virhe antoi aloitteen Ahvenjärvelle. Puolustautuminen oli sen jälkeen liian vaikeaa. Penttinen epäonnistui avauksessa pahoin ja Laakso hyödynsi sen tehokkaasti. Etu oli voittava jo siirrosta 11. lähtien. Mertanen pelasi rauhallisesti. Vihinen teki kriittisessä vaiheessa huonon ratkaisun ja hän jäi vailla vastapeliä. Martinec oli lähellä voittaa jo keskipelissä, mutta Paasikangas pääsi livahtamaan tasaiseen asemaan. Loppupelissä Fidemestari teki kyseenalaisia ratkaisuja ja Martinec otti aloitteen takaisin. Peli päättyi tarpeettomaan upseerin syöttöön.

Suurmestari Aleksei Shirov on ollut erinomainen vahvistus Tammer-Shakille. (Kuva: chess.com)

JyS – Aatos 5-3

KvM Sklyarov Dmitri – SM Nybäck Tomi ½-½
FM Luukkonen Tommi – KvM Seeman Tarvo 1-0
M Franssila Tommi – Salonen Aku 0-1
M Galchenko Vadim – FM Keskisarja Teemu ½-½
M Laihonen Petteri – FM Hokkanen Petri 1-0
FM Nevanlinna Risto – FM Pulkkinen Kari 0-1
Salmelin Aaro – M Prieur Eetu 1-0
Soppela Jouni – Lehtinen Heljä 1-0

Tasaisessa ottelussa olisi voinut käydä miten tahansa, sillä pelitilanteiden valossa Aatoksella oli hyviä mahdollisuuksia saavuttaa enemmän pisteitä.

Kärkipöydällä kohtasivat Suomen paras ja neljänneksi paras shakinpelaaja. Avauksen jälkeen Sklyarov painoi kaasua kovemmin, mutta jarruttaminen alkoi pian. Syntyneessä loppupelissä Nybäckillä oli aloitetta, mutta se ei riittänyt voittoon asti. Luukkonen ja Seeman kävivät kovan kamppailun, jossa ensimmäiseksi mainittu jäi kasan päällimmäiseksi. Franssila joutui kyseenalaiseen asemaan ja syötti upseerin. Peli päättyi vain kahdessatoista siirrossa. Neljännen pöydän pelissä edettiin pääosin korrektisti pisteen jakoon. Viidennellä pöydällä avauksen osalta petrattavaa jäi Hokkaselle. Hän joutui valkeilla nappuloilla huonoon asemaan alle kymmenessä siirrossa. Etu oli ratkaiseva vain muutaman siirron päästä. Kuudennella pöydällä tilanne oli mielenkiintoinen. Nevanlinnan tapa toteuttaa hyökkäys oli kyseenalainen ja hänen nappulansa osoittautuivat hyödyttömiksi kuningassivustalla. Seitsemännellä pöydällä mentiin eripuolisiin linnoituksiin. Prieur erehtyi ja Salmelinille jäi helppo työ lyödä roikkuvat nappulat pois laudalta. Viimeisellä pöydällä Lehtisellä oli selkeä voittoasema pitkään. Loppupeliin lähdettiin Lehtisen kahden sotilaan ylivoimalla, mutta tasapaino muuttui äkkiä hänen syötettyään upseerin.

Tommi Luukkonen pelasi erinomaisesti ja voitti molemmat pelinsä.

RaahLi – MatSK 2 6.5-1.5

KvM Sammalvuo Tapani – M Tiitta Sauli 1-0
FM Kauppila Osmo – Fraser Scott ½-½
FM Huovinen Jere – FM Lehtivaara Risto 1-0
M Kononen Keijo – FM Salimäki Janne 1-0
M Wallin Aleksi – M Tolonen Mikko ½-½
M Pitkäaho Aki – Rauramaa Julius 1-0
Mäkelä Lauri – M Nieminen Kari ½-½
Kallunki Konsta – Möttönen Ari 1-0

Selvistä loppulukemista huolimatta ottelussa olisi voinut käydä miten tahansa, sillä vierasjoukkue hukkasi paikkojaan harvinaisen paljon.

Sammalvuo oli tehnyt kotiläksynsä, sillä hänen pelinsä Tiittaa vastaan eteni 14 siirtoa samalla tavalla kuin hänen ensimmäisen kierroksen pelinsä Vilka Sipilää vastaan. Sammalvuo tasoitti vaivatta ja loppupelissä hän sai selvää aloitetta, joka riitti voittoon asti.

Kakkospöydän pelissä erikoistilanteilta vältyttiin ja tasapelistä sovittiin tasaisessa asemassa. Lehtivaaran ja Huovisen pelissä etu vaihteli avauksessa. Keskipelissä Lehtivaara voitti sotilaan ja hänellä oli sen myötä voittoasema. Hän erehtyi antamaan sotilaan takaisin ja loppupelin olisi kuulunut olla tasainen, mutta hän teki yhden ison virheen ja peli oli ohi. Neljännen pöydän peli oli tasainen, mutta Salimäki syötti upseerin, koska perärivin matin takia hän ei saanut tasoitettua materiaalia. Wallin sai avauksessa etua, mutta hän ei onnistunut kasvattamaan sitä keskipelissä. Tasaisessa asemassa pelaajat toistivat aseman kolme kertaa. Rauramaa sai hyvän aseman Lohikäärmepuolustuksella alkaneessa pelissä, mutta hän teki muutaman virheen ja joutui upseerin alivoimalle. Nieminen sai lupaavan aseman, mutta edun muuttaminen voitoksi asti koki kolauksen, kun hän erehtyi ehdottamaan tasapeliä. Kallunki sai avauksen jälkeen niin hyvän aseman, että on mielestäni ihme, että peli edes kesti loppupeliin asti. Möttösellä oli loppupelissä etua, mutta hän syötti sotilaan ratkaisevin seurauksin.

SalSK – HSC 4-4

SM Külaots Kaido – SM Laurušas Tomas 1-0
KvM Kiik Kalle – KvM Agopov Mikael 0-1
FM Valkama Eero – KvM Nyysti Sampsa 0-1
SM Yrjölä Jouni – KvM Manninen Marko ½-½
FM Hartikainen Markku – FM Pääkkönen Timo ½-½
SM Westerinen Heikki – FM Mansner Harry ½-½
NkvM Tuominen Tanja – Nybäck Jukka 1-0
Närhi Kimmo – Henriksson Svante ½-½

Ottelu oli tehtyjen siirtojen puolesta yksi kauden korkeatasoisimmista. Tasapeli oli oikeutettu tulos tasaisessa matsissa.

Virolaissuurmestari teki sen, mikä shakissa mustilla nappuloilla pelatessa on yleensä ainoa vaatimus, eli piti tilanteen tasaisena. Yleensä virheet sattuvat ennen ajan tarkistusta, mutta tällä kertaa liettualaissuurmestari erehtyi heti lisäajan saatuaan. Samoin eteni myös kakkospöydän peli, paitsi Kiik teki ratkaisevan virheen muutamia siirtoja ennen lisäaikojen lisäämistä. Nyysti pelasi erinomaisen pelin. Klassisella Espanjalaisen pelin muunnelmalla alkaneessa väännössä Valkama joutui ottamaan suuren riskin etsiessään vastapeliä. Lopulta hänen kuningasasemastaan löytyi sopivat aukot Nyystin nappuloille.

Nelospöydällä pelattiin mielenkiintoinen peli, jossa molemmilla pelaajilla oli hyviä vaihtoehtoja. Tasaisessa asemassa sovittiin pisteen jaosta. Pääkkönen ja Hartikainen pelasivat täydellisen pelin, sillä kumpikaan pelaajista ei tehnyt yhtäkään virhettä. Todennäköisesti pelin kyseenalaisin ratkaisu nähtiin heti ensimmäisessä siirrossa (1.b3?!). Myös kuudennen pöydän peli oli täydellisyyttä hipovaa. Peli oli tasainen alusta loppuun asti. Tuominen otti kärkipöydän peleistä mallia ja onnistui pitämään tilanteen tasaisena. Ennen ajantarkistusta pelissä nähtiin molemmin puolin käyttämättä jätettyjä mahdollisuuksia, mutta isoimman virheen teki Nybäck. Peli oli ohi saman tien. Henriksson saavutti lupaavan aseman, mutta hän tyytyi toistamaan aseman kolmesti.

VammSK – MatSK 2.5-5.5

SM Neikšāns Arturs – KvM Keinänen Toivo ½-½
FM Pohjala Henri – FM Lahdelma Henri ½-½
FM Kauko Jussi – M Aalto Patrik ½-½
M Torkkola Henri – FM Ebeling Mika 0-1
Salonen Mikko – Kokkonen Lassi 0-1
M Paldanius Pekka – Norlamo Sarabella 1-0
Pihlajamäki Seppo – Pitkänen Artturi 0-1
Hautaniemi Jarmo – Mustonen Niko 0-1

Varamiehinen Matinkylän shakkikerho otti rosoisen voiton. He onnistuivat kääntämään tasaisia ja huonoja asemia kokonaisiksi pisteiksi.

Kärkipöydällä Keinänen ei onnistunut hyödyntämään ensimmäisenä aloittavan etuaan. Peli oli tasainen koko ajan. Pohjala pelasi asemallisesti kyseenalaisesti, mutta hän osasi taitavasti olla huonontamatta asemaansa enempää. Aktiivisen vastapelin vuoksi asema pysyi tasaisena. Aallolla oli yhden siirron ajan mahdollisuus saavuttaa voittoa enteilevä asema, mutta hän erehtyi toistamaan aseman kolme kertaa. Torkkolan tapa hyökätä oli huono, eikä hän saanut riittävää korvausta uhraamastaan materiaalista. Salosen asemassa ei pitänyt olla mitään huolestuttavaa, mutta virheiden myötä hän joutui vaikeuksiin. Kokkonen käytti paikkansa tehokkaasti. Norlamo piti tilanteen pitkään tasaisena, mutta lopulta kokeneempi Paldanius onnistui asettamaan vastustajalleen liian suuria vaikeuksia. Pitkänen pelasi kyseenalaisesti, sillä keskipelissä hänellä oli surkea ratsupari Pihlajamäen tehokasta lähettiparia vastaan. Pihlajamäki ei löytänyt tarpeeksi hyviä keinoja kasvattaa etuaan ja hän joutui luopumaan lähettiparistaan. Syntynyt loppupeli oli helpompi pelata valkealle ja se riitti voittoon. Hautaniemi pelasi hyvin ja hänellä oli voittoa enteilevä asema. Yksittäisen virheen seurauksena kaikki etu valui pois ja hän joutui itse hyökkäyksen kohteeksi, jonka jälkeen puolustautuminen oli haparoivaa.

TuTS – Gambiitti 4-4

KvM Sipilä Vilka – KvM Nouro Mikael ½-½
FM Rönkä Erik – M Hynninen Juha 1-0
M Sorsa Nuutti – FM Ristoja Jan 0-1
FM Topi-Hulmi Teemu – M Tumanov Dmitri 1-0
M Linden Lari – M Johansson Jukka ½-½
M Vainio Valo – Karvinen Kimmo ½-½
Koskinen Riku – Raki Jyrki 0-1
Koskinen Antti – Peltola Leo ½-½

Varamiehinen kotijoukkue oli lähellä jopa hävitä ottelun, vaikka heillä pääosin enemmän paikkoja voittoon oli. Viimeisenä olleet neljännen ja viidennen pöydän pelit eivät loppuvaiheilla näyttäneet turkulaisille lupaavilta, mutta Topi-Hulmi onnistui kairaamaan tasoituksen viime hetkillä.

Kansainväliset mestarit pelasivat korrektin pelin, jossa kummallakaan pelaajista ei ollut merkittäviä mahdollisuuksia parantaa pelaamistaan. Hynninen pelasi kyseenalaisesti ja hän joutui häviöasemaan nopeasti. Realisoin voittoasemani huonosti ja ennen ajan tarkistusta vastustajani olisi parhailla siirroilla voinut selvitä tasapeliin. Hän ei hyödyntänyt paikkaansa ja voitin loppupelin sotilaan edun turvin. Sorsa saavutti hyvän aseman nerokkaan tornimanööverinsä ansiosta. Keskipelissä hän valitsi väärän suunnitelman etunsa kasvattamiseen ja joutui vaikeuksiin. Topi-Hulmi pelasi asemallisesti kyseenalaisesti, mutta hänellä olisi ollut keskipelissä käytettävissään yllättäviä taktisia mahdollisuuksia. Hän ei käyttänyt niitä hyödykseen ja joutui puolustautumaan vaikeassa loppupelissä. Tumanov herpaantui hetkeksi ja hänen sotilaansa lyötiin pois shakeilla. Seuraukset eivät vielä siinä vaiheessa olleet ratkaisevia, mutta viimeisin kuninkaan siirroista menetti mahdollisuudet tasapeliinkin. Johansson avasi aggressiivisesti ja hänellä oli lupaava asema, mutta muutama virhe antoi ratkaisevan edun Lindenille. Molemminpuolisten virheiden jälkeen etu oli jälleen valkeilla, mutta pelaajat sopivat tasapelistä. Karvinen joutui kärsimään epäonnistuneessa Ranskalaisen puolustuksen tyyppiasemassa (Onko niitä muitakin?). Vainiolla oli ratkaiseva etu torniloppupelissä, mutta hän päästi vastustajansa aktivoimaan kuninkaansa ja tilanne tasoittui. Seitsemännen pöydän pelissä etu vaihteli pelaajien kesken, mutta viimeisen virheen teki Koskinen. Samoin eteni myös viimeisen pöydän peli, mutta suuremmilta virheiltä vältyttiin.

4. kierros, 22.10.2023

EtVaS – SalSK 4-4

KvM Sepp Olav – SM Külaots Kaido ½-½
FM Kokkila Tero – KvM Kiik Kalle 1-0
M Anttila Perttu – FM Valkama Eero 0-1
FM Salo Heikki – SM Yrjölä Jouni ½-½
FM Koskinen Henri – FM Hartikainen Markku ½-½
Hallenberg Sami – SM Westerinen Heikki 1-0
Räsänen Otto – M Simola Tuomas 0-1
Laakso Harri – NkvM Tuominen Tanja ½-½

Kotijoukkue pelasi tehokkaasti ja oli lähellä voittoa, mutta seitsemännellä pöydällä tapahtunut juonen käänne pelasti vieraat tasapeliin.

Virolaiset pelasivat korrektin pelin, jossa asema oli koko ajan tasainen. Kokkila hallitsi peliä alusta lähtien. Kiikillä oli paikkansa, mutta hän ei sekavassa asemassa onnistunut tekemään parhaita siirtoja. Anttila pelasi yllättäen jotain kohtalaisen normaalia avausmuunnelmaa, mutta hän ei onnistunut tasoittamaan kunnolla. Valkama pelasi aktiivisesti ja voitti materiaalia ratkaisevin seurauksin. Salon ja Yrjölän pelissä tasaiseen torniloppupeliin päästiin korkealaatuisten siirtojen jälkeen. Koskinen hyödynsi Hartikaisen kyseenalaisen pelaamisen ja hän pelasi aggressiivisesti. Ehkäpä hän tempusta jopa itsekin yllättyneenä teki jatkossa löysempiä ratkaisuja. Loppupelissä tasapeliin päästiin loogisten vaiheiden jälkeen. Hallenberg ei pelännyt lähteä suljettuun asemaan kokenutta suurmestaria vastaan. Hallenberg toteutti hyökkäyksensä johdonmukaisesti eikä Westerinen onnistunut saamaan tarpeeksi vastapeliä. Simolan ja Räsäsen peli oli pitkään tasainen. Tasaisin materiaalein pelatussa neljän tornin loppupelissä ensimmäisen paikan sai Räsänen. Yllättävällä tavalla hänellä oli mahdollisuus saavuttaa voittava etu. Hän ei käyttänyt paikkaansa hyödykseen ja erehtyi samalla viemään kuninkaansa liian kauas pelitapahtumista. Torniloppupelin puolustaminen tasapeliksi oli sen jälkeen liian haastavaa. Laakson ja Tuomisen pelissä dramatiikalta vältyttiin, mutta molemmilla oli vuorollaan hyviä mahdollisuuksia saavuttaa etua.

Tuomas Simola pelastautui torniloppupelissä ja käänsi sen voitoksi.

TammerSh – TuTS 6.5-1.5

SM Shirov Aleksei – KvM Sipilä Vilka 1-0
KvM Karttunen Mika – FM Rönkä Erik ½-½
SM Volodin Aleksander – FM Järvenpää Jari 1-0
FM Ahvenjärvi Jani – M Sorsa Nuutti 1-0
FM Penttinen Jarkko – FM Topi-Hulmi Teemu 0-1
FM Mertanen Janne – M Linden Lari 1-0
FM Kytöniemi Jyrki – Riipinen Hannu 1-0
M Pönniö Toni – Pelander Pauliina 1-0

Kotijoukkue voitti varamiehisen vierasjoukkueen vaikeuksitta. Turkulaiset hävisivät peräti kaksi peliä ajan ylityksen vuoksi, joista toisessa oli mahdollisuus tasapeliin ja toisessa voittoasema.

Kärkipöydällä pelasivat SM-liigan kenties viihdyttävimmät pelaajat. Toiminnalta ei heidän välisessään pelissä vältytty:

Karttunen uhrasi minua vastaan sotilaan keskipelissä. Onnistuin puolustautumaan menestyksekkäästi ja pidin aseman tasaisena. Lopussa olisin voinut myös jatkaa peliä, mutta tein tasapelin siirtojen toistolla. Järvenpää teki avauksessa kunnianhimoisen sotilaan uhrauksen. Hän ei onnistunut hyödyntämään siitä saatua korvausta ja hiljalleen mustan etu kasvoi ratkaisevaksi. Ahvenjärvi pelasi pääosin vahvasti. Sorsalla oli ajoittaisia mahdollisuuksia tulla mukaan peliin, mutta hän ajautui mattihyökkäyksen alle. Topi-Hulmi otti viikonlopun toisen voittonsa upealla suorituksella. Tämäkin peli alkoi vastaan otetulla Kuningatargambiitilla. Penttinen viivytti linnoittautumista, eikä hän lopulta päässyt tekemään sitä ollenkaan. Kuninkaan ollessa keskellä Penttinen ei missään vaiheessa ehtinyt käynnistämään vastapeliään. Kuudennen pöydän peli eteni pääosin Mertasen hallinnassa. Loppupeliin tultaessa tilanne oli tasainen. Mielestäni mielenkiintoinen teema oli, että Mertanen teki kaksi kertaa sotilaan ylikuormituksen, joilla hän yritti avata asemaa lähettiparilleen. Yksittäisiä paikkoja lukuun ottamatta tilanne säilyi tasaisena loppuun asti. Peli päättyi Lindenin miettimisajan ylittymiseen. Riipinen joutui jo avausvaiheessa huonoon asemaan. Myös jatkossa hänen valintansa olivat kauttaaltaan liian passiivisia. Viimeisellä pöydällä nähtiin yksi kauden käsittämättömimmistä peleistä. Pelander aloitti kyseenalaisesti (1.Rf3 c5 2.e4 d5?) eikä kestänyt kauaa kunnes hän joutui häviöasemaan. Kuin ihmeen kaupalla hän ei hävinnyt nopeasti. Ilmeisesti Pönniö oli hämmentynyt harvakseltaan liigapiireihin pääsevän Pelanderin pelitavasta, sillä hän joutui aikapulaan ja tilanne muuttui tasaiseksi. Kuulemani mukaan katsojana ollut Jyrki Kytöniemi oli meinannut tippua jaloiltaan, kun Pönniö päästi kellossa olevan aikansa kahteen otteeseen menemään ainoastaan yhteen sekuntiin. Molemminpuolisten rankkojen virheiden jälkeen loppuasemassa Pelanderilla oli selkeä voittoasema, mutta hän erehtyi miettimään aikansa yli siirtoa ennen ajan tarkistusta. Chess.comin automaattinen analyysi antoi Pönniön siirtojen tarkkuudeksi 69.7. Pelanderille lukemaksi tuli 73. Chess.comin antoi pelistä seuraavia ohjeita:

Oivallukset: Tornin tarkkuus, sotilaan liikkeet

Oppitunnit: Tornit seitsemännellä, patteri, ohestalyönti

Pulmat: Tornit seitsemännellä, patteri, ohestalyönti

Hyviä teemoja kaiken tasoisille pelaajille! Jätän lukijoiden ja pelaajien pohdittavaksi, kuinka mikäkin ohjeista liittyy peliin.

MatSK 2 – HSC 2.5-5.5

M Tiitta Sauli – SM Laurušas Tomas 0-1
Fraser Scott – KvM Agopov Mikael 0-1
FM Salimäki Janne – KvM Nyysti Sampsa 0-1
M Tolonen Mikko -KvM Manninen Marko ½-½
Rauramaa Julius – FM Pääkkönen Timo 0-1
M Nieminen Kari – FM Mansner Harry ½-½
Sääskilahti Lauri – Nybäck Jukka 1-0
Möttönen Ari – Stolt Janne ½-½

Vastus on ollut kovaa shakkimestari Tiitalla, mutta hän on myös pelannut kyseenalaisesti. Tällä kertaa hän hävisi upseerin yhdennessätoista siirrossa tehdyn ratkaisevan virheen vuoksi. Sisilialaisen puolustuksen Alapinin muunnelma näyttäisi olevan Agopovin mieleen. Hän pelasi Fraseria vastaan jotakuinkin samalla tavalla kuin oli aiemmalla kierroksella tällä kaudella pelannut Seppiä vastaan. Todennäköisesti muunnelmaan valmistautunut Fraser ei hyötynyt analyyseistään, sillä vain yhden virheen jälkeen hänen asemansa muuttui hävityksi. Peli päättyi upeasti pakottavan kombinaation jälkeen mattiin. Vakuuttavaa Mikael! Nyysti sai kuningattarettomassa keskipelissä asemallisen puristuksen, eikä Salimäki osannut vastata siihen oikealla tavalla. Mannisella oli aloitetta, mutta hän ei onnistunut voittamaan kuningatarloppupeliä sotilaan ylivoimasta huolimatta. Täytyi hieman hieraista silmiä, kun katsoin edellispäivänä 1.b3 pelanneen Pääkkösen lähteneen tällä kierroksella Klassisen Sisilialaisen Richter-Rauzer- muunnelmaan. Ilmeisesti siirtojärjestyskikkailu tuotti hyvän tuloksen, sillä normaalisti Dragonin muunnelmaa pelaava Rauramaa pelasi kyseenalaisesti ja joutui puolustautumaan loppupelissä sotilaan tappiolla. Jotain mahdollisuuksia hänellä ehkä parhailla siirroilla olisi ollut, mutta Pääkkösen ratsu pääsi lyömään kaikki mustan sotilaat pois laudalta. Niemisellä oli taas hyvä asema, mutta peli päättyi ennenaikaisesti tasapeliin. Nybäck pelasi kyseenalaisesti, mutta Sääskilahti ei löytänyt tapoja kasvattaa etuaan. Ehkä alun siirrot jo viittasivat huonoon pelivireeseen, sillä Nybäck ajautui tasaisessa asemassa kahden siirron mattiin. Möttönen ja Stolt eivät osoittaneet erityistä pelaamisen intoa, sillä erikoisten vaiheiden jälkeen tasapelistä sovittiin keskeneräisessä asemassa.

Kari Nieminen teki hyviä siirtoja, mutta oli herkkä tasapeleille. Tässä kuvassa hän hetken päästä suostui allekirjoittaneen tasapeliehdotukseen (HoF 2022).

JyS – VammSK 4.5-3.5

KvM Sklyarov Dmitri – SM Neikšāns Arturs 0-1
FM Luukkonen Tommi – FM Pohjala Henri 1-0
M Nivala Tuomas – FM Kauko Jussi ½-½
M Franssila Tommi – M Torkkola Henri 0-1
Galchenko Vadim – Salonen Mikko 1-0
FM Nevanlinna Risto – M Paldanius Pekka ½-½
Soppela Jouni – Pihlajamäki Seppo ½-½
Hartio Ilkka – Kauko Pekka 1-0

Tasaisessa ottelussa kotijoukkue varmisti viime kauden tapaan voiton loppumetreillä.

Sklyarov oli alakynnessä koko pelin ajan. Pohjala joutui avausvalmistelun kohteeksi. Luukkonen sai nopeasti lupaavan aseman ja hän pelasi tehokkaasti. Nivala joutui vaikeuksiin heikkouksiensa kanssa. Kaukolla oli loppupelissä useita mahdollisuuksia voittaa, mutta hän ei onnistunut käyttämään niitä hyväkseen. Viikonloppu oli vaikea Franssilalle. Torkkola tarjosi sotilaan uhrausta, jota Franssila ei ottanut vastaan. Virheen vuoksi Franssilan kuningas joutui pahan hyökkäyksen kohteeksi ja puolustautuminen osoittautui liian hankalaksi tehtäväksi. Galchenko pelasi todella hienon pelin. Salonen ei päässyt tekemään perinteistä hyökkäystä eristettyä d-sotilasta vastaan. Tasaisessa asemassa Galchenko löysi selkeän suunnitelman, eikä Salonen pystynyt tekemään vastaiskua.

Paldanius puolustautui erinomaisesti ja saavutti pienen aloitteen loppupelissä. Nevanlinnan pelaaminen oli lopussa mestarillista, sillä hän piti aseman tasaisena. Pihlajamäki ja Soppela sopivat tasapelistä heti kun se oli ilman tuomarin hyväksyntää mahdollista. Kauko syötti sotilaan keskipelissä ja peli oli siltä osin selvä.

MatSK – RaahLi 6.5-1.5

KvM Keinänen Toivo – KvM Sammalvuo Tapani 1-0
FM Lahdelma Henri – FM Kauppila Osmo 1-0
M Keinänen Anastasia – M Huovinen Jere 1-0
M Aalto Patrik – M Kononen Keijo 1-0
KvM Kekki Petri – M Wallin Aleksi 1-0
FM Ebeling Mika – M Pitkäaho Aki ½-½
Norlamo Sarabella – Mäkelä Lauri ½-½
Mustonen Niko – Kallunki Konsta ½-½

Lukemat olivat reilut, mutta paremmalla tarkkuudella raahelaiset olisivat voineet jopa voittaa.

Keinänen avasi harvinaisella muunnelmalla. Sammalvuo ei löytänyt parhaita keinoja saavuttaa etua. Edettiin keskipeliin, jossa Keinäsellä oli aloite. Hän pelasi todella tarkasti ja käytännöllisesti, eikä Sammalvuo pysynyt kyydissä. Kakkospöydän peli alkoi tasaisesti, mutta yksittäinen virhe pelin aikaisessa vaiheessa antoi Lahdelmalle ratkaisevan edun. Loppupelissä Kauppilalla olisi ollut joitain parannuksia, mutta hän ei löytänyt niitä. Viimeisellä siirrolla ennen luovutusta Lahdelma oli antanut Kauppilalle yllättävän mahdollisuuden tasapeliin (59…Txh4!! =), mutta sekään ei löytänyt laudalle, kun vasta jälkianalyyseissä. Huovinen pelasi huonosti eikä hänellä avauksen jälkeen ollut mitään mahdollisuuksia selviytyä tasapeliin. Neljännen pöydän peli oli tasainen, mutta jotenkin Aalto onnistui vaihtamaan sotilaita ja upseereita loppupelissä niin, että hänelle jäi nappuloita laudalle ratkaisevasti enemmän. Wallin voitti avauksessa sotilaan ja hänellä oli ylivoimainen voittoasema. Realisointivaiheessa hän haparoi ensin vähän ja sitten vielä enemmän syöttäen upseerin. Ebeling ja Pitkäaho pelasivat tasaisen pelin, jossa kummallakaan ei ollut erityisiä mahdollisuuksia voittoon. Mäkelä ja Norlamo pelasivat rauhallisesti. Vain yhden siirron ajan tietokoneen analyysimittari värähti nollasta mustan etuun, mutta sitä paikkaa Norlamo ei hyödyntänyt. Mustosella oli pitkään asiat laudalla hyvin, mutta hän teki asemallisesti järkyttävän huonon ratkaisun (29.g4??). Kallunki saavutti voittoaseman, mutta ei pystynyt realisoimaan sitä voitoksi.

Gambiitti – Aatos 3-5

KvM Nouro Mikael – SM Nybäck Tomi 0-1
M Hynninen Juha – KvM Seeman Tarvo 0-1
FM Ristoja Jan – Salonen Aku 0-1
M Ristoja Samu – FM Keskisarja Teemu ½-½
M Tumanov Dmitri – FM Hokkanen Petri 1-0
Kahri Antti – FM Pulkkinen Kari 0-1
M Johansson Jukka – Kivilahti Rami ½-½
Karvinen Kimmo – Lehtinen Heljä 1-0

Tasaisessa ottelussa aatoslaisten suoritusvarmuus oli kotijoukkuetta parempi.

Nouro pysyi pitkään mukana pelissä, mutta loppupelissä suurmestari taitavasti otti yliotteen. Seeman yllätti pelaamalla teoreettista upseerinuhrausmuunnelmaa Kuningasintialaisen puolustuksen Sämischin muunnelmassa. Hynninen ajautui nopeasti vaikeuksiin ja peli päättyi näytöstyyliin alle kolmessakymmenessä siirrossa. Ristoja ei onnistunut tasoittamaan avauksessa. Salonen pelasi tehokkaasti ja Ristojan asemasta tuli reikäjuustoa. Ristoja ja Keskisarja pelasivat tasaisen pelin. Hokkasella oli kompensaatiota antamastaan sotilaasta, mutta hän erehtyi jättämään ratsunsa kiinni. Kahrilla oli hyvä asema, mutta vaarattomassa tilanteessa hän mahdollisti vastustajalleen taktisen kuvion. Nopeasti tämän jälkeen Pulkkisen etu kasvoi ratkaisevaksi. Johanssonilla oli avauksesta lähtien etua. Keskeneräisessä loppupelissä hän kuitenkin suostui tasapeliin. Lehtinen pelasi asemallisesti kyseenalaisesti, eikä hän missään vaiheessa päässyt kunnolla mukaan peliin.

MatSK, TammerSh ja HSC ovat odotetusti nousseet kärkeen. Gambiitti sai tärkeän pisteen, mutta on silti tippujan paikalla. MatSK 2 on osoittanut hyvää pelaamista, mutta pistetili ei ole vielä auennut. Seuraavilla kierroksilla kärkijoukkueilla on mahdollisuus ottaa entistä enemmän kaulaa muihin, sillä he eivät kohtaa vielä toisiaan. Toisaalta taas tilanne voi mennä tasaiseksi, jos keskikastin joukkueet onnistuvat yllättämään. Onpa jännittävää!

Sarjataulukko

ShakkiNet

Pelit

Pöytien arvokkaimmat pelaajat:

  1. pöytä: SM Tomi Nybäck (Aatos) 3,5/4 p
  2. pöytä: KvM Mika Karttunen (TammerSh), KvM Mikael Agopov (HSC), KvM Toivo Keinänen (MatSK) 3,5/4 p
  3. pöytä: FM Tommi Luukkonen (JyS) 3/4 p
  4. pöytä: KvM Sampsa Nyysti (HSC), FM Henri Lahdelma (MatSK) 3,5/4 p
  5. pöytä: FM Oliver Wartiovaara (MatSK) 3/4 p
  6. pöytä: FM Jani Ahvenjärvi (TammerSh) 3,5/4 p
  7. pöytä: FM Teemu Topi-Hulmi (TuTS) 3/4 p
  8. pöytä ja varapelaajat: FM Harry Mansner (HSC), FM Kari Pulkkinen (Aatos), Harri Laakso (EtVaS) 3/4 p

Seuraavan kerran SM-liigaa pelataan marraskuun lopussa seitsemällä eri paikkakunnalla:

Pe 24.11.2023, 5. kierros
Gambiitti-SalSK, Vantaa

La 25.11.2023, 5. kierros
MatSK 2-JyS, Jyväskylä
HSC-RaahLi, Raahe
VammSK-EtVaS, Sastamala
TammerSh-Aatos, Tampere
TuTS-MatSK, Turku

Su 26.11.2023, 6. kierros
EtVaS-MatSK, Helsinki
JyS-HSC, Raahe
RaahLi-Gambiitti, Raahe
Aatos-VammSK, Sastamala
TammerSh-MatSK 2, Tampere
TuTS-SalSK, Turku

Teksti: Erik Rönkä, erikronka@gmail.com

Kuvat: Jarkko Penttinen

Scroll to Top