Seurajoukkueiden SM-kilpailun kierrosraportti, kierros 7. ja siirretyt ottelut

Eeli Asikainen pelasi loistavan pelin tammikuun liigakierroksella. (Kuva: Pekka Kaatiala)

Shakin SM-liigan ottelut jatkuivat tammikuun toisella viikolla. Kärkipään ottelussa kohtasivat Matinkylän Shakkikerho ja Helsinki Street Chess. Häntäseurojen osalta tilanne muuttui entistä tukalammaksi.

Artikkelin laatijalle silmäänpistävä huomio oli se, että monessa pelissä osoitettiin hyvää varmuutta vähän ja selvästi edullisissa asemissa, joissa puolustajat joutuivat kärsimään asemissaan pitkään. Varmoilla otteilla pärjää!

7.kierros, 13.1.2024

MatSK - HSC    2-6

KvM Keinänen Toivo            - KvM Agopov Mikael             1-0
FM Lahdelma Henri             - SM Šulskis Šarūnas            0-1
FM Wartiovaara Oliver         - KvM Nyysti Sampsa             0-1
M Keinänen Anastasia          - KvM Manninen Marko            ½-½
M Aalto Patrik                - FM Mansner Harry              0-1
KvM Kekki Petri               - FM Henttinen Markku           0-1
FM Ebeling Mika               - M Tusa Tuukka                 0-1
FM Kivistö Mikko              - Nybäck Jukka                  ½-½

Selvistä loppulukemista huolimatta myös kotijoukkueella oli mahdollisuutensa, mutta on annettava tunnustusta vieraiden aggressiivisen pelaamisen tehokkuudelle.

Agopov teki itselleen harvinaisen virheen ja erehtyi syöttämään sotilaan jo pelin aikaisessa vaiheessa. Keinänen näytti menevän nopeasti voittoon, mutta hän hukkasi etunsa. Puolustautuminen oli silti Agopoville liian hankalaa ja Keinänen korjasi pisteen talteen. Kakkospöydällä peli oli tasainen, mutta Lahdelma antoi suurmestarille mahdollisuuden ratkaisevaan ratsuhaarukkaan. Nyysti oli hallitseva osapuoli koko pelin ajan, vain edun määrä vaihteli muutamaan otteeseen. Anastasia Keinäsen peli alkoi hyvin, mutta keskipelissä hän erehtyi. Mannisen ennen ajantarkistusta tekemät siirrot eivät olleet voittoon riittäviä ja hän joutui lopussa vielä puolustautumaan, mutta menestyksekkäästi. Mansner pelasi aggressiivisesti, eikä Aalto pysynyt pitkään mukana kyydissä. Henttinen pelasi erinomaisen pelin:

Tusa ajautui asemallisesti huonoon asemaan, mutta Ebelingillä oli vaikeuksia löytää keinoja valkean joustamattoman sotilasaseman hyödyntämiseen. Varomattomana hän ajautui hyökkäyksen alle, josta puolustautuminen osoittautui liian hankalaksi tehtäväksi. Kivistö pelasi samassa pelissä kahta mielimuunnelmaansa, eli Sisilialaisen puolustuksen b3-muunnelmaa ja Kuningasgambiittia (1.e4 c5 2.b3 d6 3.Lb2 e5 4.f4!?). Hänellä oli selvästi parempi asema keskipelissä, mutta etu kuivahti pian.

RaahLi - JyS    5-3

KvM Sammalvuo Tapani          - FM Luukkonen Tommi            1-0
FM Kauppila Osmo              - M Nivala Tuomas               ½-½
M Huovinen Jere               - M Laihonen Petteri            0-1
M Kononen Keijo               - FM Nevanlinna Risto           1-0
M Wallin Aleksi               - Salmelin Aaro                 ½-½
Mäkelä Lauri                  - Hartio Ilkka                  ½-½
Pitkäaho Arto                 - Paananen Olli-Pekka           ½-½
Rantanen Riku                 - Laihonen Hanna                1-0

Raahen kotiluola on alkanut syttyä kevään pelien lähentyessä. Kotijoukkue pelasi hyvää shakkia ja voitti ottelun selvästi.

Luukkosella oli avausvaiheessa mahdollisuuksia saavuttaa paljon etua, mutta tilanne meni tasaisen puolelle. Luukkonen teki tasaisessa asemassa huonon kvaliteetin uhrauksen, eikä hän saanut siitä tarpeeksi korvausta. Nivala pelasi suurmestaritasolla suosiossa olevaa Ragozinin puolustusta. Hän tasoitti nopeasti ja saavutti pientä aloitetta. Pelaajat sopivat tasapelistä asemassa, jossa pelaamista olisi voitu myös jatkaa. Huovinen ei kunnollisesti onnistunut vastaamaan Laihosen pelitapaan ja peli oli selvä jo keskipelissä. Nevanlinna ei saanut korvausta avauksessa uhraamastaan sotilaasta. Wallin toisteli suurin piirtein samat siirrot kuin aiemmalla kierroksellaan pelissä Johanssonia vastaan ja hän suostui tasapeliin siirrossa 23. Mäkelä ja Hartio pelasivat tasaisen pelin, jossa kumpikaan pelaajista ei onnistunut saamaan aloitetta. Pitkäahon Hollantilainen puolustus lähti hyvin käyntiin, mutta nopeasti hän myös suostui tasapeliin. Viimeisen pöydän pelissä Laihonen pelasi kyseenalaisesti ja hän menetti materiaalia jo pelin avausvaiheessa. Rantaselle kehut monesta hyödynnetystä taktisesta mahdollisuudesta.

Kansainvälinen shakkituomari Mika Hakala tehtävissään. (Kuva: Pekka Kaatiala)
VammSK - Gambiitti    7.5-0.5

SM Meškovs Nikita             - KvM Nouro Mikael              1-0
SM Neikšāns Arturs            - M Hynninen Juha               1-0
FM Pohjala Henri              - FM Ristoja Jan                ½-½
FM Kauko Jussi                - M Kiili Markus                1-0
M Torkkola Henri              - Karvinen Kimmo                1-0
Salonen Mikko                 - Mannberg Henry                1-0
M Paldanius Pekka             - w.o.                          1-0
Pihlajamäki Seppo             - w.o.                          1-0

Ei tätä ottelua näin selvin lukemin olisi tarvinnut hävitä, mutta eipä tässä juuri mikään olisi auttanut siihen, ettei kotijoukkue olisi ottelua voittanut. Vieraat olivat matkassa kahden pelaajan alivoimalla.

Kärkipöydällä suurmestari rakenteli asemaansa rauhassa samalla tehden vaikeuksia Nourolle. Peli ratkesi taktiseen siirtosarjaan. Kakkospöydän peli päättyi jo 26:ssa siirrossa, mutta kävi mittari yhden siirron ajan mustan edun puolella. Hynninen ei käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja etu oli jälleen valkealla. Pohjala yllätti pelaamalla Kuningasintialaista puolustusta (Onko se enää yllätys?). Avauksen hengen mukaista voimaa hän ei saanut asemaansa, mutta tilanne oli sen verran tasainen, että Ristoja suostui tasapeliehdotukseen. Neljännen pöydän peli oli tasainen. Kiili teki torniloppupeleistä tunnetun idean (35…g5?), mutta ei sitä mielestäni yleensä puolustajana kannata tehdä. Siirto tarjosi Kaukolle normaalia enemmän mahdollisuuksia voittoon, eikä Kiili onnistunut puolustautumaan tarpeeksi hyvin. Karvisella oli voittoa enteilevä asema pitkään, mutta häneltä jäi ilmeisen paljon siirtoja näkemättä. Asema muuttui tasaiseksi ja yksittäisen virheen jälkeen hävityksi. Mannberg teki avauksessa hyvän sotilaan uhrauksen, mutta kuningattarien vaihduttua hän joutui puolustuskannalle. Salonen painosti vimmatusti. Kerran Mannbergille tarjoutui mahdollisuus päästä voittoa enteilevään asemaan, mutta hän ei huomannut tehdä parasta siirtoa. Asema oli jälleen tasainen, mutta Salonen pääsi työntämään kuningatarsivustan sotilaitaan liian pitkälle.

Aatos - TuTS    3-5

SM Nybäck Tomi                - KvM Sipilä Vilka              1-0
KvM Seeman Tarvo              - KvM Narva Mai                 1-0
M Salonen Aku                 - FM Rönkä Erik                 0-1
FM Keskisarja Teemu           - M Sorsa Nuutti                ½-½
FM Pulkkinen Kari             - FM Topi-Hulmi Teemu           0-1
M Halmeenmäki Tuomo           - M Linden Lari                 ½-½
Lammi Jyri                    - Byggmästar Lars               0-1
Puittinen Mika                - Asikainen Eeli                0-1

Turussa pelattu Aatoksen kotiottelu ratkesi turkulaisten hyväksi jo aikaisessa vaiheessa, mutta muutaman nappulan mennessä eri ruutuihin olisi tilanne voinut olla toinenkin.

Suurmestari Tomi Nybäck näytti hyökkäyspelaamisen taitojaan. (Kuva: Pekka Kaatiala)

Kärkipöydän peli oli mielenkiintoinen:

Seeman pelasi yhden kierroksen käytännöllisimmistä peleistä. Hänellä oli aloitetta, mutta Narva myös puolustautui hyvin. Pitkässä pelissä Narvalle tuli monenlaisia ongelmia, eikä hän lopulta onnistunut puolustautumaan niitä kaikkia vastaan. Minä pelasin pääosin hyvin. Salosella oli muutama paikka sekoittaa peliä, mutta hän ei onnistunut hyödyntämään kyseisiä tilanteita. Keskisarja ja Sorsa pelasivat vaiherikkaan pelin:

Fidemestari Teemu Keskisarja (kuvassa) ja Nuutti Sorsa pelasivat villin kamppailun. (Kuva: Pekka Kaatiala)

Viidennen pöydän pelissä oli tasainen torniloppupeli, jossa Topi-Hulmilla oli sotilas enemmän. Puolustamisen vaikeus nähtiin taas, sillä Pulkkinen erehtyi pitkän pelin jälkeen. Halmeenmäki painosti koko pelin ajan. Siirroissa hän ei tehnyt merkittäviä virheitä, mutta tasapelin ehdottaminen oli iso virhe, koska hänellä oli voittoa enteilevä loppupeliasema. Seitsemännen pöydän vaiherikkaassa pelissä kummallakin pelaajalla vaikutti olevan vaikeuksia laskea muunnelmia. Pelin suurimmat virheet ajoittuivat muutamia siirtoja ennen ajantarkistusta ja ne teki Lammi. Asikainen pelasi mallikkaan Tarraschin puolustuksella alkaneen pelin. Puittinen siirteli avauksessa passiivisesti ja Asikainen hyödynsi sen erinomaisesti. Paine kasvoi siirto siirrolta ja lopulta Puittinen joutui luopumaan ratkaisevasta määrästä materiaalia.

MatSK 2 - EtVaS    3.5-4.5

M Tiitta Sauli                - KvM Sepp Olav                 0-1
Fraser Scott                  - FM Kokkila Tero               0-1
FM Lehtivaara Risto           - M Anttila Perttu              ½-½
FM Salimäki Janne             - FM Salo Heikki                ½-½
Kurkijärvi Mikko              - FM Alava Mikko                ½-½
M Tolonen Mikko               - Hallenberg Sami               ½-½
Rauramaa Julius               - Laakso Harri                  ½-½
Kaskinen Timo                 - Lallukka Taneli               1-0

Kotijoukkueella oli mahdollisuus avata pistetilinsä. Tarkemmin kun tilannetta analysoi, niin mahdollisuuksia jaeltiin melko tasaisesti ja vieraiden voitto oli oikeutettu lopputulos.

Sepp pelasi tuttuun asemalliseen tyyliinsä. Tiitta valitsi keskipelissä väärän suunnitelman ja peli oli pian ratkennut. Kokkila pelasi erinomaisen shakkipelin. Hän tasoitti avauksesta ja saavutti aloitetta Fraserin tekemien virheiden myötä. Loppupeli oli objektiivisesti tasainen, mutta Fraser erehtyi antamaan Kokkilalle kaksi rinnakkaista vapaasotilasta. Anttila teki avauksessa uhrauksen, mutta kenties häneltä oli jäänyt Lehtivaaran vastaus näkemättä. Asema oli kotijoukkueen pelaajalle selkeä voitto pitkän aikaa, mutta kaikki sotilaat vaihtuivat ja peli päättyi tasan. Neljännen pöydän peli eteni pääosin Salimäen hallinnassa ja hän pääsi loppupeliin kolmea sotilasta enemmällä. Salo teki todennäköisesti yhden liigakauden yllättävimmistä pelastuksista, sillä mattiuhkauksen vuoksi Salimäki joutui luopumaan ratsustaan. Salon ylimääräinen ratsu kävi poimimassa vielä kaksi sotilasta lisää, jonka jälkeen hän oli voittamassa peliä. Hän ei löytänyt ratkaisevaa manööveriä (74…Kf4) ja tyytyi tasapeliin. Kurkijärvi tasoitti vaivatta, mutta erehtyi ehdottamaan tasapeliä hänelle selvästi edullisemmassa asemassa. Hallenberg puolustautui passiivisesti, mutta riittävän hyvin. Rauramalla ei missään vaiheessa ollut vaikeuksia, mutta etu ei myöskään voittoon asti riittänyt. Lallukka pelasi avauksen ja keskipelin aktiivisesti ja hänellä oli hyvä asema. Loppupelissä hän teki epäkäytännölliset vaihdot ja erehtyi sen jälkeen antamaan materiaalia.

SalSK - TammerSh    4.5-3.5

SM Külaots Kaido              - KvM Karttunen Mika            ½-½
KvM Kiik Kalle                - SM Volodin Aleksander         ½-½
FM Valkama Eero               - KvM Köykkä Pekka              0-1
SM Yrjölä Jouni               - FM Ahvenjärvi Jani            1-0
FM Hartikainen Markku         - FM Mertanen Janne             ½-½
SM Westerinen Heikki          - FM Kytöniemi Jyrki            ½-½
M Simola Tuomas               - Martinec Tamas                ½-½
Pelto Juho                    - M Pönniö Toni                 1-0

Salon Shakkikerho järjesti yllätyksen aiheuttamalla Tammer-Shakille kauden ensimmäisen pistemenetyksen. Kotijoukkue pelasi erinomaisen ottelun ja tasaiset loppulukemat kuvastaa tulosta oikeutetusti.

Kärkipöydällä Karttunen painosti hyvin, mutta suurmestari onnistui vaihtamaan nappuloita pois laudalta ja tilanne muuttui tasaväkiseksi. Kakkospöydän virolaiskohtaamisessa päästiin mielenkiintoiseen loppupeliin, jossa nappuloiden vähyydestä huolimatta tilanne oli terävä. Kiikillä oli jatkuva paine, mutta ratkaisevat siirrot eivät päässeet laudalle kuin vasta jälkianalyyseissä. Kolmannen pöydän peli alkoi tasaisesti, mutta Valkama erehtyi taktisesti pariin otteeseen. Pelin kruunasi hauska ja harvinainen shakkimatti, jossa kiinnitetty sotilas ei voinut lyödä kuningatarta pois. Yrjölä lähti jo avauksessa varsinaiselle seikkailulle, joka ei Stockfishin mukaan ollut täysin korrektia. Sotkujen jälkeen Ahvenjärvi huomasi olevansa sotilaan tappiolla. Yrjölällä realisointi ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Hänellä oli torniloppupelissä sotilas enemmän, mutta ilman Ahvenjärven taktista virhettä sotilaan ylivoiman riittäminen voittoon asti olisi ollut epäselvää. Viidennen pöydän pelissä nähtiin perinteinen Kuningasintialaiseen puolustukseen liittyvä draaman kaari. Alussa kaikki näytti hyvältä valkealle, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta pienien uhrausten voimalla mustan asemassa alkoi toimimaan käytännössä kaikki. Hartikainen ei jatkanut parhaalla tavalla ja Mertanen pääsi mukaan peliin ja oli lopulta jo voittamassa. Peli päättyi ikuiseen shakkiin. Harvinaista oli se, että Mertanen tarjosi kuningatartaan jopa kahteen otteeseen. Westerinen pelasi upeasti. Uhraamalla upseerin hän saavutti voittavan hyökkäyksen, mutta hän tyytyi ottamaan siirtojen toistolla tasapelin. Seitsemännen pöydän peli eteni tasaisesti muutamia siirtopareja lukuun ottamatta ja pelaajat sopivat tasapelistä heti kun se oli mahdollista. Pelto pelasi hämmästyttävän aggressiivisesti. Pelitapa tuotti tulosta, mutta välillä tietokoneen mittari valahti jopa mustan selkeään voittoasemaan. Viimeisen virheen teki Pönniö.

Fidemestari Teemu Topi-Hulmi oli yksi pelaajista, jotka varmoin ottein tasaisissa peleissä onnistuivat voittamaan. (Kuva: Pekka Kaatiala)

8.kierros, 14.1.2024

Gambiitti - EtVaS    3.5-4.5

KvM Nouro Mikael              - KvM Sepp Olav                 0-1
M Hynninen Juha               - FM Kokkila Tero               ½-½
FM Ristoja Jan                - M Anttila Perttu              ½-½
M Ristoja Samu                - FM Salo Heikki                1-0
M Kiili Markus                - Hallenberg Sami               1-0
M Johansson Jukka             - Laakso Harri                  ½-½
Karvinen Kimmo                - M Vihinen Teemu               0-1
Raki Jyrki                    - Pölkki Eino                   0-1

Tilanteita oli molemmilla joukkueilla, mutta vieraat selviytyivät sotkuista paremmin.

Nouro pelasi avauksessa kyseenalaisesti, eikä hän päässyt kunnolla mukaan peliin. Kokkila joutui avauksessa vaikeuksiin, mutta Hynniselle asema osoittautui sen verran sekavaksi, että loppupeli oli vain tasainen. Anttilalla oli voittoasema moneen otteeseen. Matkan varrella tulleet ongelmat vaikeuttivat voittamista, ja lopussa Anttilan virheen myötä Ristoja pääsi vaihtamaan nappulat eriväristen lähettien tasaiseen loppupeliin. Ristoja voitti Salon mielenkiintoisessa pelissä:

Hallenbergillä oli hyvä asema, mutta hän möhli pahasti. Loppupelissä hänellä oli mahdollisuuksia tasapeliin, mutta hän ei onnistunut puolustautumaan. Tarraschin puolustus näyttäisi olevan jälleen muodissa, sillä myös Johansson joutui sen yllättämäksi. Laakso teki siirtojen toiston hänelle edullisessa asemassa. Karviselle viikonloppu oli vaikea. Tällä kertaa hän voitti avauksessa puhtaan sotilaan ja hänellä oli sen myötä voittoasema. Vihinen sai Karvisen virheiden myötä mahdollisuuden vastapeliin ja hän käytti paikkansa tehokkaasti. Raki pelasi hyvin ja hänellä oli voittoasema, mutta paha sotilaan syöttö käänsi tilanteen välittömästi, eikä hän pystynyt puolustautumaan enää edes tasapeliin.

9.kierros, 14.1.2024

Fidemestari Janne Mertanen (vas.) taituroimassa upeaa voittopeliään. (Kuva: Pekka Kaatiala)
TammerSh - VammSK    5-3

KvM Karttunen Mika            - SM Meškovs Nikita             0-1
SM Volodin Aleksander         - SM Neikšāns Arturs            ½-½
KvM Köykkä Pekka              - FM Pohjala Henri              ½-½
FM Ahvenjärvi Jani            - FM Kauko Jussi                ½-½
FM Mertanen Janne             - M Heinola Vesa-Pekka          1-0
FM Kytöniemi Jyrki            - M Torkkola Henri              ½-½
Martinec Tamas                - Salonen Mikko                 1-0
M Pönniö Toni                 - Pihlajamäki Seppo             1-0

Tasaisessa ottelussa kotijoukkue oli vain hitusen parempi.

Karttunen ei onnistunut vastaamaan suurmestarin luomaan paineeseen oikealla tavalla, ja peli päättyi jo alle 30:ssä siirrossa. Volodinilla oli vaarallista painostusta pitkään, mutta Neiksans onnistui vaikeuttamaan voittamista tarpeeksi hyvin. Pohjala teki myös viikonlopun toisessa pelissään blackjackin, sillä tämäkin peli kesti vain 21 siirtoa. Asema oli tasainen, mutta olisi pelaamista tälläkin kertaa voinut halutessaan jatkaa. Ahvenjärven avaus epäonnistui ja Kauko sai aloitetta. Loppupelissä Kauko ei onnistunut löytämään keinoa edistyä ja peli päättyi siirtojen toistoon. Mertanen sai uhraamastaan upseerista lopulta seitsemän sotilasta korvausta. Luulisi riittävän!

Kuudennen pöydän pelissä mahdollisuus sille, että peli olisi päättynyt tulokseen, oli todella pieni. Salosella oli pitkään selvästi edullisempi asema, mutta lopussa Martinec onnistui toistamaan siirrot. Salonen halusi välttää tämän, mutta menetti samalla upseerin ratkaisevin seurauksin. Pönniö pelasi vakuuttavasti eikä Pihlajamäki missään vaiheessa saanut tasoitettua kunnolla.

TammerSh siirtyi ottelun enemmän pelanneena SM-liigan sarjataulukon piikkipaikalle. Kärkikolmikko on karussa muista. Sarjassa pelataan yksitoista kierrosta.

Sarjataulukko

ShakkiNet

Pelit

Pöytien arvokkaimmat pelaajat:

  1. pöytä: SM Tomi Nybäck (Aatos) 5,5/7 p
  2. pöytä: KvM Toivo Keinänen (MatSK) 6/7 p
  3. pöytä: FM Tommi Luukkonen (JyS) 5/7 p
  4. pöytä: KvM Sampsa Nyysti (HSC) & FM Henri Lahdelma (MatSK) 5/7 p
  5. pöytä: FM Jussi Kauko (VammSK) 4/8 p & Keijo Kononen (RaahLi) 4/7 p
  6. pöytä: FM Jani Ahvenjärvi (TammerSh) 6/8 p
  7. pöytä: M Patrik Aalto (MatSK) 4,5/7 p
  8. pöytä: FM Janne Mertanen (TammerSh) 6/7 p
  9. Varapelaajat: FM Harry Mansner (HSC) 5/7 p

Seuraavan kerran SM-liigaa pelataan helmikuussa kuudella eri paikkakunnalla:

La 10.2.2024, 8.k.
Aatos-HSC, HSL
JyS-TammerSh, Jyväskylä
VammSK-RaahLi, Raahe
SalSK-MatSK, Salo
TuTS-MatSK 2, Turku

Su 11.2.2024, 9.k.
HSC-TuTS, Helsinki
JyS-MatSK, Jyväskylä
RaahLi-EtVaS, Raahe
SalSK-Aatos, Salo
Gambiitti-MatSK 2, Vantaa

Teksti ja analyysit: Erik Rönkä, erikronka@gmail.com

 

Scroll to Top