SM-liigassa pelattiin marraskuussa vielä yhtenä viikonloppuna ennen joulutauolle siirtymistä.
16.11.2024
EtVaS – HSK 3.5-4.5
Sepp Olav – Norri Joose 0-1
Kokkila Tero – Cattaneo Marco 1-0
Anttila Perttu – Binham Timothy ½-½
Salo Heikki – Kåhre Kim 1-0
Hallenberg Sami – Kauranen Matti ½-½
Laakso Harri – Parkkinen Jyrki ½-½
Paasikangas Johanna – Mäkinen Ville 0-1
Vihinen Teemu – Sinitsyn Anton 0-1
EtVaSin ja HSK:n välinen ottelu oli erittäin tiukka ja jännittävä, eikä dramatiikkaakaan puuttunut.
Kahdella kärkipöydällä saatiin ns. ”väärä” tulos, kun molemmat pelit päättyivät voittoa tavoitelleen ajanylitykseen.
Ykköspöydällä KvM Olav Seppille tapahtui täydellinen oikosulku, kun hän toiselle pöytäkirjalle siirryttäessä (60 siirron jälkeen) luuli vasta 40 siirron tulleen täyteen ja odotti puolen tunnin lisäaikaa joka oli siis jo käytetty.
Kakkospöydällä puolestaan FM Marco Cattaneo unohti hetkeksi kellon inkrementillä pelatessaan ja FM Tero Kokkila pääsi kuittaamaan lahjapisteen.
Kolmannella pöydällä KvM Timothy Binham ja CM Perttu Anttila pelasivat värikkään pelin, jossa kumpikin oli jossain kohtaa kiinni voitossa.
FM Heikki Salo pelasi erittäin vakuuttavasti ja esti vielä ainakin toistaiseksi Kim Kåhren mestarikorotuksen, mutta ottelun ratkaisu nähtiin kahdella viimeisellä pöydällä, jotka menivät HSK:lle.
Ville Mäkinen voitti NKvM Johanna Paasikankaan ja nuori Anton Sinitsyn puolestaan shakkimestari Teemu Vihisen.
TuTS – TammerSh 2.5-5.5
Sipilä Vilka – Shirov Aleksei 0-1
Narva Mai – Karttunen Mika ½-½
Rönkä Erik – Volodin Aleksander 0-1
Järvenpää Jari – Köykkä Pekka ½-½
Sorsa Nuutti – Ahvenjärvi Jani 0-1
Topi-Hulmi Teemu – Mertanen Janne 1-0
Linden Lari – Sisättö Olli ½-½
Asikainen Eeli – Jaakkola Niklas 0-1
Viime kaudella liigassa pronssia napannut TuTS sai vastaansa erittäin motivoituneen tamperelaisryhmän, joka oli kasannut täksi viikonlopuksi todella vahvan nipun.
Ykköspöydällä nähtiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella huippusuurmestari Aleksei Shirov, joka ei juuri esittelyjä shakkipiireissä kaipaa. Shirov pelasikin odotetun vakuuttavasti ja voitti turkulaisten ykköstykin, KvM Vilka Sipilän, hallitusti Caro-Kannin etenemismuunnelmalla alkaneessa pelissä.
Kakkospöydän kansainvälisten mestareiden välienselvittelyssä päädyttiin tasapeliin, vaikka peli ison osan aikaa hieman edullisemmalta virolaiselle Mai Narvalle näyttikin. KvM Mika Karttusen puolustus kuitenkin piti.
SM Aleksander Volodinin ja FM Erik Röngän avoimella katalonialaisella alkaneessa pelissä mustilla pelannut Rönkä onnistui avauksessaan täysin kelvollisesti, mutta sitten muutamat epätarkkuudet antoivat hienoa kautta pelaavalle Volodinille aavistuksen etua. Lopulta pelin päätti melko lyhyeen mustan paha, materiaalia ratkaisevasti maksanut virhe.
Kauden ensimmäisen liigapelinsä pelannut FM Jari Järvenpää oli suuren osan kamppailua paremmalla puolella KvM Pekka Köykkää vastaan, mutta parin vuoden takainen Suomen mestari ei ollut yllätettävissä.
Viitospöydällä nähtiin miniatyyri, kun Nuutti Sorsan avaus epäonnistui pahasti FM Jani Ahvenjärveä vastaan ja peli päättyi jo 17 siirrossa.
Viimeiset pöydät eivät horjuttaneet Tammer-Shakin selvää johtoa, vaikka iskuja toki vaihdettiinkin.
FM Janne Mertasen avaus mustilla FM Teemu Topi-Hulmia vastaan onnistui mainiosti, mutta asema pysyi monimutkaisena ja lopulta pidemmän korren vei Topi-Hulmi.
FM Olli Sisätön ja shakkimestari Lari Lindenin peli oli puolestaan rauhallinen, mutta avauksen osalta hyvin originelli (1.d4 Rf6 2. Rf3 c5 2.dxc5 Da5+ 4. Dd2 Dxc5 5. Dc3!?).
Viimeisellä pöydällä vastakkain olivat molempien joukkueiden tulevaisuuden lupaukset, vuonna 2010 syntyneet Eeli Asikainen ja Niklas Jaakkola. Katsotaanpa nuorten teoreettinen ja mielenkiintoinen kamppailu.
LahS – SalSK 2.5-5.5
Volkov Roman – Kulaots Kaido 0-1
Särkiö Lauri – Kiik Kalle ½-½
Hagelberg Lauri – Hartikainen Markku 0-1
Joentausta Hannu – Simola Tuomas 1-0
Pitkänen Ari – Westerinen Heikki 0-1
Komulainen Lauri – Lindqvist Tor-Erik 0-1
Tuominen Joona – Tuominen Tanja ½-½
Sipilä Markku – Närhi Kimmo ½-½
Lahden ja Salon joukkueiden kohtaamisessa kärkipöydän peli Kulaots–Volkov ratkesi jo varhain, kun mustilla pelannut Volkov teki teoreettisessa Sisilialaisen Najdorfissa avauksen jälkeen hyvin varomattoman ratkaisun, josta virolaissuurmestari rankaisi armotta. Peli kesti vielä toki jonkin aikaa, mutta lopputulos ei ollut enää epäselvä.
Lauri Särkiö avasi pistetilinsä liigassa viiden häviön jälkeen hyvällä esityksellä KvM Kalle Kiikiä vastaan. Valkeilla pelannut Särkiö oli kuskin paikalla käytännössä koko pelin ja vielä loppuasemakin näytti hänelle erittäin mukavalta, mutta vaikea alkukausi ja yli 300 selopistettä vahvempi vastustaja varmaankin painoivat vaakakupissa ja peli päättyi siirtojen toistolla tasapeliin.
Kolmannella pöydällä Lauri Hagelberg onnistui mustilla avauksessa erinomaisesti ja edullinen asema FM Markku Hartikaista vastaan muuttui pian jo voittoa lupaavaksi. Kokenut Hartikainen sai kuitenkin sotkettua asemaa ja lopulta Hagelberg erehtyi pahasti ja valkea pääsi hieromaan loppupeliä laatua enemmällä hoitaen sen pitkän kaavan mukaan voitokseen.
Lahtelaisten liigakauden onnistujiin kuuluu eittämättä kokenut mestariehdokas Hannu Joentausta. Toistaiseksi häviöttömän tuloksen tehnyt Joentausta nappasi nyt ensimmäisen voittonsa, kun shakkimestari Tuomas Simolan rohkea ratkaisu avauksen jälkeen osoittautui tällä kertaa hieman liiankin rohkeaksi.
Seuraavat pöydät menivät salolaisille melko puhtaasti ja voittonumerot olisivat voineet olla vielä suurimaalisemmatkin.
Tuomisten (ei tiettävästi sukua toisilleen) välisessä mittelössä valkeilla pelanneella NKvM Tanja Tuomisella oli Joona Tuomista vastaan etua vielä loppuasemassakin, mutta hän ei tällä kertaa lähtenyt yrittämään osoittaa lähettiparin voimaa loppupelissä.
Häntäpöydällä Kimmo Närhi lipsautti puolestaan voittoasemansa (mahdollisesti aikapulassa?) remissiksi Markku Sipilää vastaan.
MatSK – Aatos 4.5-3.5
Amar Elham – Nybäck Tomi 0-1
Heberla Bartlomiej – Seeman Tarvo 1-0
Lahdelma Henri – Salonen Aku 1-0
Wartiovaara Oliver – Virtanen Antti ½-½
Kekki Petri – Pulkkinen Kari ½-½
Lehtivaara Petri – Hokkanen Petri 1-0
Ebeling Mika – Issakainen Ari ½-½
Tolonen Mikko – Prieur Eetu 0-1
Matinkylän Shakkikerhon ja Shakkiseura Aatoksen välisessä ottelussa kotijoukkue esitteli kärkipöydällään mielenkiintoisen uuden tuttavuuden liigassa, nuoren norjalaissuurmestari Elham Amarin. Tammikuussa 20 vuotta täyttävää Amaria pidetään yleisesti yhtenä vuonomaan tämän hetken kirkkaimmista lupauksista.
Nuoren miehen lahjakkuudesta kertoo mm. se, että hän saavutti kolme tarvittavaa suurmestarikiinnitystä kesällä 2023 vain noin reilussa kuukaudessa. Tämä vuosi on kuitenkin ollut Amarille vaikea ja vahvuusluku on pudonnut vuoden takaisesta huippuelosta (2584) yli 50 pinnaa.
Liigadebyyytti Suomessa sujui myös mollivoittoisesti. Peli Suomen pitkäaikaista ykköspelaajaa SM Tomi Nybäckiä vastaan eteni suurimman osan kamppailua valkeilla pelanneen Nybäckin pienen edun ja tasa-aseman välillä, mutta teknisessä torniloppupelissä suomalainen rankaisi tylysti nuoren vastustajansa virheestä ja korjasi pisteen vakuuttavasti.
SM Bartlomiej Heberlan ja KvM Tarvo Seemanin pelissä valkeilla pelannut puolalaissuurmestari onnistui hieman harvinaisemmalla siirtojärjestyksellä saamaan erinomaisen aseman kuningasintialaisittain alkaneessa kamppailussa. Peli pysyi hyvin kontrollissa, eikä musta saanut oikeastaan missään vaiheessa tässä avauksessa toivomaansa dynamiikkaa. Asemallisen ylipelauksensa Heberla kruunasi näppärällä loppusommitelmalla. Vakuuttava esitys!
Shakkimestari Aku Salosen ja FM Henri Lahdelman pelissä asema tuntui jo nopeasti avauksen jälkeen mustia nappuloita siirrelleelle Lahdelmalle helpommalta pelata. Helpommin pelattava asema muuttuu ihmisten välisessä pelissä usein myös herkästi paremmaksi asemaksi, niin tälläkin kertaa, ja edun saatuaan Lahdelma realisoi vakuuttavasti.
Seuraavien pöytien tasapelit eivät olleet samasta puusta veistettyjä.
FM Oliver Wartiovaaran ja FM Antti Virtasen pelissä valkeilla pelanneelta Wartiovaaralta vaadittiin lopussa melkoinen spagaatti puolikkaaseen pisteeseen. FM Kari Pulkkisen ja KvM Petri Kekin pelissä puolestaan rauhanpiippua polteltiin jo aikaisessa vaiheessa, toki valkeilla pelanneella Pulkkisella oli sitä ennen takavuosien pitkäaikaista seuratoveriaan vastaan hyvinkin edullinen asema.
FM Petri Lehtivaara oli pelissään FM Petri Hokkasta vastaan eittämättä melko onnekas, sillä suurimman osan peliä mustilla vienyt Hokkanen heitti kalkkiviivoilla vielä puolikkaan pisteenkin menemään. Lehtivaaran sitkeys palkittiin ja hän hieroi daamiloppupelin lopulta voitokseen 115 siirrossa.
Viimeiset kaksi pöytää eivät uhanneet enää suuremmin Matinkylän voittoa, vaikka vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei niistäkään puuttunut, suosittelen vilkaisemaan!
JyS – HSC 4.5-3.5
Sklyarov Dmitri – Laurusas Tomas 0-1
Luukkonen Tommi – Agopov Mikael 1-0
Nivala Tuomas – Nyysti Sampsa 0-1
Hammari Vinjar – Mansner Harry 0-1
Olde Margareth – Henttinen Markku 1-0
Nevanlinna Risto – Nieminen Samuli 1-0
Franssila Tommi – Tusa Tuukka 1-0
Hämäläinen Sami – Henriksson Svante ½-½
JyS:in ja HSC:n välisellä ottelulla oli suuri merkitys sarjan kärkitilanteen kannalta, varsinkin kun jyväskyläläiset onnistuivat nappaamaan täyden pistepotin!
Kärkipöydällä KvM Dmitri Sklyarov onnistui mustilla jo hieman neutralisoimaan SM Tomas Laurusasille edullista asemaa, kunnes yksi varomaton siirto johti lopulliseen alamäkeen ja liettualaissuurmestari realisoikin kokopisteen varmaotteisesti.
FM Tommi Luukkosen ja KvM Mikael Agopov ovat kohdanneet vuosien varrella jo lukuisia kertoja. Tällä kertaa laudalle saatiin Nimzointialaisen puolustuksen Rubinsteinin muunnelman melko moderni pelitapa, jonka shakkitaiteilija Luukkonen vaikutti tuntevan vastustajaansa paremmin ja kuittasi pisteen vakuuttavasti.
Seuraavalla pöydällä KvM Sampsa Nyysti ei hätkähtänyt shakkimestari Tuomas Nivalan mustilla valitsemaa Sisilialaisen puolustuksen O’Kellyn muunnelmaa (1.e4 c5 2.Rf3 a6), vaan laittoi vastustajansa nopeasti melkoiseen jurmeeseen ja tyylitteli näyttävän voiton.
Jyväskyläläiset esittelivät ottelussa myös pari uutta tuttavuutta liigassa.
Nuorella norjalaisella Vinjar Hammarilla meni avauksen jälkeen jotakin pieleen, sillä asema oli jo n. 15 siirron kohdalla edullisen tuntuinen mustilla pelanneelle FM Harry Mansnerille. Ikävässä asemassa on tunnetusti helppo tehdä lisää virheitä ja niin kävi tässäkin. Piste hyvin vaivattoman näköisesti Mansnerille.
Viron naisten maajoukkueesta tuttu NKvM Margareth Olde pelasi sen sijaan mustilla solidisti ja tehokkaasti FM Markku Henttistä vastaan ja sai edullisen aseman. Peli sai kuitenkin yllättävän lopun kun Henttinen syötti kesken kaiken kuningattarensa.
Ottelun ratkaisu nähtiin peleissä Nevanlinna–Nieminen ja Tusa–Franssila, joissa jyväskyläläiset olivat molemmissa vahvempia. Toki Nevanlinnan ja Niemisen välisessä pelissä mustilla pelannut Nieminen ei ollut jossain kohtaa kamppailua täysin vailla mahdollisuuksia.
Viimeisellä pöydällä ei juuri sotakirveitä esiin otettu, vaan molemmilla vaikutti olevan ainakin päällisin puolin yhteinen päämäärä.
VammSK – RaahLi 4.5-3.5
Meshkovs Nikita – Sammalvuo Tapani ½-½
Kantans Toms – Kauppila Osmo 1-0
Pohjala Henri – Huovinen Jere ½-½
Kauko Jussi – Suomalainen Erkki 1-0
Varpanen Jan – Mäkelä Lauri 0-1
Torkkola Henri – Pitkäaho Arto 0-1
Heinola Vesa-Pekka – Kallunki Konsta ½-½
Paldanius Pekka – Sarkkinen Heikki 1-0
Vammalan Shakkikerhon ja Raahen Linnoituksen ottelu pelattiin Jyväskylässä.
Kärkipöydällä KvM Tapani Sammalvuo ja SM Nikita Meshkovs pelasivat melko modernia daamigambiitin wieniläismuunnelmaa, jossa tasapaino ei missään vaiheessa vaikuttanut kovin suuresti järkkyvän. Tällä pelillä oli merkitystä myös Sammalvuon viikonvaihteen toiseen peliin, mutta siitä myöhemmin.
Toisella pöydällä FM Osmo Kauppila erehtyi tasaisessa asemassa SM Toms Kantansia vastaan. Hän sai vielä hetkellisesti uuden mahdollisuuden, joka jäi kuitenkin (ehkä aikapulassa?) harmillisesti käyttämättä.
Shakkimestari Jere Huovisen ja FM Henri Pohjalan pelissä päädyttiin pienen taktiikkarypistyksen jälkeen ratsuloppupeliin, joka jostain syystä sovittiin heti tasapeliksi, vaikka ainakin mustilla pelannut Pohjala olisi asemaa paremman kuninkaansa turvin voinut varmasti jatkaakin.
FM Jussi Kaukon ja Erkki Suomalaisen peli eteni tasaisesti, mutta lähettiloppupeliin siirtyminen näytti selvästi väärältä ratkaisulta mustilla pelanneen Suomalaisen kannalta. Kauko realisoikin pitkään mainiosti, mutta oli aivan kalkkiviivoilla lipsauttaa aseman remissiksi. Mustan lyhyt etsikkoaika jäi kuitenkin käyttämättä.
Lauri Mäkelän ja Jan Varpasen peli näytti keskipelissä aivan mukiinmenevältä mustilla pelanneelle Varpaselle, mutta paha virhe juuri ennen 40.siirtoa käänsi pelin Mäkelälle.
Torkkolan ja Pitkäahon ”lontoolais-hollantilaisessa” jotain meni valkeilla pelanneella Torkkolalla jo aikaisessa vaiheessa pieleen. Peli näytti tämän jälkeen etenevän vääjäämättä mustan voittoon, kunnes juuri ennen 40.siirtoa Torkkola sai yllättävän pelastusrenkaan. Se kuitenkin lipesi, tietenkin juuri klassisesti 40.siirrolla.
Kallungin ja Heinolan suljetulla sisilialaisella alkaneessa pelissä tilanne näytti keskipelissä kovastikin hyvältä mustilla pelanneelle Heinolalle, mutta niin vain asema kuivahti remissiksi.
Viimeisellä pöydällä kokenut shakkimestari Pekka Paldanius kumosi tehokkaasti Heikki Sarkkisen omintakeisen tavan käsitellä mustilla Slaavilaista puolustusta.
17.11.2024
HSC – RaahLi 3.5-4.5
Laurusas Tomas – Sammalvuo Tapani 0-1
Agopov Mikael – Kauppila Osmo ½-½
Nyysti Sampsa – Huovinen Jere ½-½
Mansner Harry – Suomalainen Erkki ½-½
Henttinen Markku – Mäkelä Lauri ½-½
Nieminen Samuli – Pitkäaho Arto 0-1
Tusa Tuukka – Rantanen Riku 1-0
Henriksson Svante – Kallunki Konsta ½-½
HSC:n ja Raahen Linnoituksen välisessä ottelussa kärkipöydällä KvM Tapani Sammalvuon voitto SM Tomas Laurusasista oli hyvin vaivattoman ja tehokkaan näköinen suoritus. Katsotaan ja ihaillaan peli voittajan kommentoimana.
Seuraavat neljä pöytää päättyivät tasapeliin ja raahelaisilla näytti ainakin muutamassa pelissä olleen pieniä mahdollisuuksia.
Shakkimestari Samuli Niemisen ja Arto Pitkäahon välisessä pelissä mustilla pelannut Pitkäaho sai patenttiavauksellaan, klassisella hollantilaisella, mukavan aseman. Pelin ratkaisu tuli kuitenkin harmittavalla tavalla, kun Nieminen ylitti aikansa 33.siirrossa. Toki asema oli siinä kohtaa hänelle ehkä hieman ikävä, mutta pelattavaa olisi ollut vielä paljonkin.
Samanlainen loppu saatiin myös seuraavalla pöydällä, kun Raahen Riku Rantanen ylitti shakkimestari Tuukka Tusaa vastaan aikansa jo 19.siirrossa. Tässäkin toki aikavoittajalla oli edellisen pelin tapaan aavistuksen mukavampi asema.
Svante Henrikssonin ja Konsta Kallungin vastaanotettu daamigambiitti eteni melko tasaisissa merkeissä läpi pelin, mutta loppuasemassa tasapelistä sovittaessa mustilla pelannut Kallunki olisi varmasti voinut harkita pelin jatkamistakin.
VammSK – JyS 5-3
Meshkovs Nikita – Sklyarov Dmitri ½-½
Kantans Toms – Luukkonen Tommi 1-0
Pohjala Henri – Nivala Tuomas ½-½
Kauko Jussi – Hammari Vinjar ½-½
Varpanen Jan – Olde Margareth ½-½
Torkkola Henri – Nevanlinna Risto ½-½
Heinola Vesa-Pekka – Hämäläinen Sami ½-½
Paldanius Pekka – Hartio Ilkka 1-0
Vammalan ja Jyväskylän joukkueiden kohtaaminen pelattiin ensin mainitun kotiottelusta huolimatta Jyväskylässä.
Kärkipöydällä mustilla pelannut SM Nikita Meshkovs pääsi rauhallisen avauksen jälkeen KvM Dmitri Skyarovin varomattomuuden seurauksena selvästi niskan päälle. Valkea kuitenkin roikkui mukana ja Meshkovsin päätös vaihtaa kaikki raskaat nappulat pois laudalta osoittautui voitontoiveiden kannalta vääräksi ratkaisuksi. Syntynyt lähettiloppupeli ei enemmistösotilaasta huolimatta riittänyt voittoon sillä sotilasasema suosi selkeästi valkeaa mustan kaikkien sotilaiden sijaitessa lopulta oman lähetin värillä.
Kakkospöydän pelissä Kantans–Luukkonen mustilla pelannut Luukkonen loihti tuttuun tyyliin asemaan dynamiikkaa ja eloa ja latvialaissuumestari joutuikin puolustuskannalle. Hän kuitenkin piti asemansa hyvin koossa ja rankaisi lujaa kun Luukkonen sortui tasaisessa asemassa pieneen yliyrittämiseen.
Seuraavilla viidellä pöydällä nähtiin kaikilla tasapelit, mutta samaan tulokseen tultiin kovin eri tavoin.
Nivala ja Pohjala päätyivät pistejakoon pienten käänteiden jälkeen, mutta Olden ja Varpasen pelissä valkeilla pelannut virolainen menetti selvän voittoasemansa.
Kaukon ja Hammarin pelissä tasapelistä sovittiin melkein heti kun liigan säännöt sen sallivat lähes kaikkien nappuloiden ollessa vielä laudalla.
Torkkolan ja Nevanlinnan pelissä voittoaseman menetti puolestaan valkeilla pelannut Torkkola ja Hämäläisen ja Heinolan pelissä puolestaan selvästi paremmalla puolella vaikutti olleen suurimman osan aikaa mustilla pelannut Heinola.
Viimeisellä pöydän pelissä Paldanius–Hartio saatiin avauksesta laudalle melko tasaiselta vaikuttava asema. Myöhempien vaihtojen jälkeen syntynyttä kevytupseerien loppupeliä valkeilla pelannut shakkimestari Paldanius käsitteli kuitenkin selvästi vastustajaansa paremmin ja voitti vakuuttavasti.
TammerSh – MatSK 5-3
Shirov Aleksei – Amar Elham ½-½
Karttunen Mika – Heberla Bartlomiej ½-½
Volodin Aleksander – Lahdelma Henri 1-0
Köykkä Pekka – Wartiovaara Oliver ½-½
Ahvenjärvi Jani – Kekki Petri ½-½
Mertanen Janne – Lehtivaara Petri 1-0
Sisättö Olli – Ebeling Mika ½-½
Penttinen Jarkko – Tolonen Mikko ½-½
Tampereella pelattiin mitalien kannalta todennäköisesti hyvinkin merkityksellinen ottelu, kun vastakkain olivat Tammer-Shakki ja Matinkylän Shakkikerho.
Tamperelaiset pääsivät kamppailuun käytännössä ykköskokoonpanollaan, kun taas Matinkylältä puuttui muutama tärkeä runkopelaaja, etunenässä tietysti samaan aikaan EM-kisoissa pelannut KvM Toivo Keinänen.
Kärkipöydällä Amar vaikutti onnistuneen valmisteluissaan, sillä valkeilla pelannut norjalaissuurmestari sai pelipaikalta saatujen tietojen mukaan suuren aikaedun SM Shirovia vastaan. Ranskalaisella puolustuksella alkaneessa pelissä kuljettiin valkealle hieman edullisemmissa merkeissä, mutta Amarin päädyttyä vaihtamaan daamit tasoittui asema käytännössä täysin ja loppupelissä pikemmin Shirov oli ehkä mukavammalla puolella, toki melko kosmeettisesti. Pelaajat sopivat lopulta pisteen puolittamisesta hieman 40.siirron jälkeen.
Karttusen ja Heberlan nimzointialaisittain alkaneessa pelissä valkeilla pelannut KvM Karttunen uhrasi muunnelmalle tyypillisesti sotilaan keskustassa saaden siitä täysin riittävän korvauksen. Valkean valitsema pelitapa ei jatkossa ollut ehkä kuitenkaan tarkin mahdollinen ja SM Heberla pääsi daamien vaihduttua ja voittosotilaansa palautettua hieman edullisempaan asemaan. Karttunen kuitenkin puolusti asemaa tehokkaasti ja puolalaissuurmestari joutui tyytymään tasapeliin.
FM Henri Lahdelma ja SM Aleksander Volodin ovat tulleet viime vuosina toisilleen tutuiksi, sillä he ovat kohdanneet liigassa myös parilla edelliselläkin kaudella. Aiemmin he olivat pelanneet pari tasapeliä, joissa molemmilla oli ollut omat mahdollisuutensa kokopisteeseen. Tällä kertaa virolaissuurmestari pääsi Lahdelman pienten epätarkkuuksien ansiosta paremmalle puolelle ja realisoi edun saatuaan varmaotteisesti.
Seuraavilla parilla pöydällä nähtiin tasapelit.
KvM Pekka Köykän ja FM Oliver Wartiovaaran välisessä pelissä Köykällä vaikutti olleen torniloppupeliin siirryttäessä pieniä mahdollisuuksia, mutta asema kuivahti pian. KvM Petri Kekki ja FM Jani Ahvenjärvi jakoivat puolestaan pisteen melko keskeneräisessä, toki tasapainoisessa asemassa.
FM Janne Mertasen ja FM Petri Lehtivaaran pelissä kärsittiin rikkoutuneen kellon syndroomasta, sillä paikalta saatujen tietojen mukaan n. 30 siirron paikkeilla havaittiin ettei kumpikaan pelaaja ollut saanut 30 sekunnin siirtolisää koko pelin aikana. Asia korjattiin ja molempien orastava aikapula samalla poistui.
Itse peli eteni pitkään tasaisesti, kunnes juuri ennen 40.siirtoa ja lisäaikoja Mertanen pääsi vastustajansa pienten epätarkkuuksien jälkeen paremmalle puolelle ja toi joukkueelleen tärkeän pisteen.
Viimeisten pöytien tasapeleissä vaikutti kummassakin siltä, että mustilla pelanneilla oli mahdollisuutensa.
FM Mika Ebelingin ja FM Olli Sisätön espanjalaisittain alkaneessa pelissä mustia nappuloita siirrelleellä Sisätöllä oli jossain kohtaa erinomainen asema ja FM Jarkko Penttisen ja shakkimestari Mikko Tolosen pelissä puolestaan Tolonen pakotti yllättäen tasapelin selvästi itselleen edullisessa asemassa jo 21.siirrossa.
Tamperelaisille siis kärkikamppailussa tärkeä voitto, jolla he ottivat tukevan otteen liigan kärkipaikasta.
HSK – Aatos 3-5
Norri Joose – Nybäck Tomi 0-1
Cattaneo Marco – Seeman Tarvo ½-½
Binham Timothy – Salonen Aku 1-0
Kähre Kim – Keskisarja Teemu 1-0
Parkkinen Jyrki – Virtanen Antti 0-1
Sinitsyn Anton – Pulkkinen Kari 0-1
Aura Daniel – Hokkanen Petri 0-1
Vesa Mikke – Issakainen Ari ½-½
HSK:n ja Aatoksen välisen ottelun kärkipöydällä viisinkertainen Suomen mestari, KvM Joose Norri, lähti haastamaan SM Tomi Nybäckiä rohkealla tavalla valitessaan mustilla avauksekseen terävän Benoni-puolustuksen.
Rutinoitunut suurmestari tunsi kuitenkin avauksen nyanssit hyvin ja Norrin otettua hiukan liikaa asemallisia vapauksia sai Nybäck pikaisesti ylivoimaisen aseman ja musta totesi jo 19 siirron jälkeen pelin jatkamisen turhaksi.
FM Marco Cattaneon ja KvM Tarvo Seemanin peli oli molemmin puolin virheettömän tuntuinen kokonaisuus, joka päättyikin melko loogisten vaiheiden jälkeen siirtojen toistoon.
Kolmannella pöydällä kohtasivat, jos sallitaan kliseinen sanonta, nuoruus ja kokemus.
Mustilla pelanneen KvM Timothy Binhamin provosoiva avausvalinta, Aljechinin puolustus, oli toimiva ratkaisu yli 50 vuotta nuorempaa shakkimestari Aku Salosta vastaan. Totuuden nimissä on kuitenkin todettava, ettei mustan asema kovin lupaavalta avauksen jälkeen näyttänyt. Binham kuitenkin puolustautui sinnikkäästi ja käytti myöhemmin tarjoutuneen tilaisuuden tehokkaasti hyväkseen.
Kim Kåhren nimi kannattaa painaa mieleen, sillä hän saattaa hyvinkin olla seuraava suomalainen shakkimestari. Kim on kaikessa hiljaisuudessa hilannut selolukunsa jo erittäin lähelle mestarirajaa (2200). Merkille pantavaa on myös se, että selohistorian mukaan hiukan yli parikymppinen nuori mies on pelannut virallisia pelejä vasta muutaman vuoden.
FM Teemu Keskisarjan hän voitti todella kypsällä ja vakuuttavalla suorituksella.
FM Antti Virtanen voitti shakkimestari Jyrki Parkkisen hyvällä teknisellä suorituksella, vaikka torniloppupelissä hetkellisesti tasapelikin oli uhkana.
Ottelu ratkesi käytönnässä seuraavilla pöydillä, kun Aatoksen kokeneet FM Kari Pulkkinen ja FM Petri Hokkanen hoitelivat nuoret vastustajansa tyylipuhtaasti.
Viimeisellä pöydällä valkeilla pelanneen nuoren Mikke Vesan avaus ei onnistunut täysin parhaalla mahdollisella tavalla shakkimestari Ari Issakaista vastaan, mutta ei hän silti vaikuttanut missään vaiheessa olleen vaarassa hävitä.
SalSK – TuTS 3.5-4.5
Kulaots Kaido – Sipilä Vilka ½-½
Valkama Eero – Narva Mai ½-½
Kiik Kalle – Rönkä Erik ½-½
Hartikainen Markku – Järvenpää Jari 1-0
Simola Tuomas – Sorsa Nuutti 0-1
Westerinen Heikki – Topi-Hulmi Teemu ½-½
Lindqvist Tor-Erik – Linden Lari 0-1
Tuominen Tanja – Pihlajasalo Hannu ½-½
Salon Shakkikerhon ja Turun Työväen Shakkikerhon kärkipeli Sipilä–Kulaots päättyi ehkä yllättävänkin sopuisan tuntuisesti remissiin. Kyseiset pelaajat ovat kuitenkin tunnettuja kamppailullisesta pelityylistään.
FM Eero Valkaman ja KvM Mai Narvan pelissä mustilla pelannut Narva vaikutti selvinneen avauksesta erinomaisesti. Kamppailussa kuljettiinkin pitkään aavistuksen mustaetuisesti, mutta Narvan tekemä epäkorrekti kvaliteetin uhraus käänsi viisarin päälaelleen. Valkamalta jäi kuitenkin tämän jälkeen näkemättä mustan taktinen mahdollisuus, joka johti käytännössä suoraan aseman yksinkertaistumiseen ja tasapeliin.
Röngän ja Kiikin pelissä valkeilla pelannut FM Rönkä sai nopeasti mainion aseman, joka muuttui pian jo voittoa lupaavaksi. Kiik punnersi hetkeksi takaisin peliin mukaan, mutta ojensi pian kapulan jälleen Röngälle. Heti 40.siirron jälkeen muutamat epätarkkuudet kuitenkin tasoittivat aseman ja vaikka peli vielä pitkään kestikin, ei rauhanomainen lopputulos ollut uhattuna.
Hartikaisen ja Järvenpään Philidorin puolustuksella alkanut peli oli monimutkainen kamppailu, joka ratkesi valkeilla pelanneen Hartikaisen eduksi juuri ennen 40.siirron lisäaikojen saamista.
Seuraavalla pöydällä shakkimestari Nuutti Sorsa synkensi shakkimestari Tuomas Simolan vaikeaa alkukautta voittaen melko vakuuttavan oloisesti.
SM Heikki Westerisen ja FM Teemu Topi-Hulmin pelissä mustilla pelannut Topi-Hulmi pääsi jo varhaisessa vaiheessa hieromaan edullista loppupeliä. Asema vaikutti jo jossain vaiheessa selkeähköltä voitolta, mutta klassisesti juuri 40.siirron kieppeillä jotain meni pieleen ja asema tasoittui. Peli kesti vielä pitkään, mutta lopputulos ei ollut enää vaarassa muuttua.
Viimeisillä pöydillä shakkimestari Lari Linden voitti hallitun näköisellä suorituksella FM Tor-Erik Lindqvistin. NKvM Tanja Tuomisen ja shakkimestari Hannu Pihlajasalon peli näytti alusta alkaen etenevän kohti rauhaa.
LahS – EtVaS 4-4
Volkov Roman – Sepp Olav 1-0
Linnanen Lassi – Kokkila Tero 0-1
Särkiö Lauri – Salo Heikki 1-0
Hagelberg Lauri – Koskinen Henri ½-½
Joentausta Hannu – Hallenberg Sami ½-½
Pitkänen Ari – Laakso Harri ½-½
Komulainen Lauri – Paasikangas Johanna 0-1
Tuominen Joona – Vihinen Teemu ½-½
Putoamiskamppailun kannalta tärkeässä ottelussa Lahdessa kohtasivat kotijoukkue Lahden Shakki ja SM-liigan klassikkojoukkueisiin lukeutuva Etelä-Vantaan Shakki.
Mainion alkukauden haastavalla kärkipöydällä tähän asti pelannut Roman Volkov jatkoi hyviä esityksiään ja voitti KvM Olav Seppin vakuuttavasti.
FM Tero Kokkila yllätti shakkimestari Lassi Linnasen pelaamalla mustilla Espanjalaisen pelin berliiniläismuunnelmaa. Yllätys näytti toimivan ja Kokkila pääsi jo varhain paremmalle puolelle ja realisoi etunsa tehokkaasti.
Lauri Särkiön ja FM Heikki Salon peli oli dramaattinen ja ottelutuloksen kannalta erittäin ratkaiseva, mutta palataan siihen hieman myöhemmin.
Pöydillä 4-6 päädyttiin tasapeleihin, mutta ainakin muutamaa peliä olisi lahtelaisten kannattanut mahdollisesti vielä jatkaa. Artikkelin kirjoittajan silmään kamppailut päättyivät hieman ns. etuajassa.
Muutenkin kotijoukkueella oli hyviä mahdollisuuksia.
Lauri Komulainen sai mustilla avauksesta erinomaisen aseman NKvM Johanna Paasikangasta vastaan, mutta valitettavasti muutama epäonninen ratkaisu riitti kääntämään pelin valkeilla pelanneen Paasikankaan eduksi.
Joona Tuominen suostui puolestaan hyvin edullisessa asemassa tasapeliin shakkimestari Teemu Vihistä vastaan.
Mutta palataan aiemmin mainittuun Särkiön ja Salon peliin. Valkeilla pelannut FM Salo sai kuningasintialaisittain alkaneessa pelissä erittäin edullisen aseman ja 40.siirron lisäaikojen tullessa asema vaikutti päivänselvältä voitolta.
Raporttien mukaan peli oli ottelun viimeinen kesken ollut kamppailu ja EtVaS:lla oli tässä vaiheessa ”maalin” johto, eli ottelu vaikutti ratkenneelta.
Valitettavasti tässä kohtaa kohtalo puuttui dramaattisesti peliin, sillä Salo jätti jonkinlaisen näköharhan vuoksi lähettinsä lyötäväksi. Tämän jälkeenkin tasapeli oli vielä otettavissa, mutta pian sekin karkasi ja Särkiö varmisti voitollaan lahtelaisille ottelutasapelin ja komeasti kauden ensimmäisen pisteen SM-liigassa.
Joulutauolle Tammer-Shakin ylivoimaisessa johdossa
SM-liigan sarjatilanne:
TammerSh 6 6 0 0 12 35.5
HSC 6 4 0 2 8 27.5
TuTS 6 4 0 2 8 25.5
—————————————–
VammSK 6 4 0 2 8 24.5
Aatos 6 3 1 2 7 27.5
MatSK 6 3 1 2 7 26.5
SalSK 5 3 0 2 6 21.5
RaahLi 6 2 1 3 5 24.0
HSK 5 2 0 3 4 16.5
JyS 5 1 1 3 3 18.0
—————————————–
LahS 7 0 1 6 1 18.0
EtVaS 6 0 1 5 1 15.0
Tammer-Shakin sarjajohtoa ei voida sinällään pitää juuri yllätyksenä, mutta yllättävää on se, että johto on jo neljän pisteen suuruinen seuraavina sarjataulukossa oleviin Helsinki Street Chessiin, Turun Työväen Shakkikerhoon ja Vammalan Shakkikerhoon.
Mitalikamppailu on kuitenkin edelleen täysin auki, sillä esim. sijoilla 2-8 olevat joukkueet erottaa toisistaan vain kolme pistettä.
Putoamiskamppailu on myös jännittävä. Etelä-Vantaan Shakki on kovassa paikassa ja tarvitsee kipeästi lisäpisteitä mikäli se mielii jatkaa 37 vuoden putkeaan SM-liigassa.
Liiga jatkuu jälleen tammikuussa:
La 11.1.2025
Espoo MatSK-LahS
Raahe RaahLi-JyS
Salo SalSK-VammSK
Tampere TammerSh-HSK
Turku TuTS-HSC
Su 12.1.2025
HSL Areena EtVaS-Aatos
Jyväskylä JyS-TammerSh
Salo SalSK-HSC
Sastamala VammSK-HSK
Turku TuTS-MatSK