293 pelaajaa, 12 joukkuetta, 11 kierrosta, 66 ottelua, 528 peliä, 7 kuukautta. Siinä muutama fakta shakin SM-liigakaudesta 2023–2024.
Suomen joukkueshakin korkein sarjataso pyörähti viime viikonloppuna käyntiin kahdella täydellä kierroksella. Ennen kuin aletaan käymään tuoreimpia tapahtumia läpi, niin muistellaan viime kautta. Kaudella 2022–2023 voittajaksi selviytyi ylivoimaisesti HSC. Yhdessätoista ottelussa he menettivät pisteitä vain kerran, kun vierailusta Raahen Linnoituksen luona jäi käteen tasapeli. Hopealle nousi viimeisen kierroksen dramaattisten vaiheiden jälkeen JyS. VammSK jäi kolmanneksi. HSK ja JoeSK joutuivat sarjakauden päätteeksi lähtemään hakemaan vauhtia 1-divisioonasta. Tilalle nousivat MatSK:n kakkosjoukkue ja Aatos.
Sarjan vahvimmaksi pelaajaksi on tällä kaudella ilmoitettu TammerSh:ta edustava suurmestari Aleksei Shirov, joka vuonna 1994 oli kansainvälisen vahvuuslukulistan mukaan maailman toiseksi paras pelaaja. Nyt hänen vahvuuslukunsa on 2665. Nähtäväksi jää, kuinka tamperelaiset häntä peluuttavat. Viime kaudella Shirov esiintyi neljästi keräten näistä peleistä kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä.
Jos on Shirovilla paljon meriittejä takanaan, niin ei Raahen Linnoitusta edustava suurmestari Pavel Eljanov paljoa hänelle häviä. Ukrainalaisella on vahvuuslukua 2695 ja hän on aiemmin pelannut monissa maailman huipputurnauksissa. Hän oli nimettynä raahelaisten porukkaan jo viime kaudella, mutta ei pelannut kertaakaan.
Myös lisää suomalaista suurmestariosaamista on saatu liigaan. Aatosta edustava Tomi Nybäck pelaa heidän kärkipöydällään. Suomen kaikkien aikojen menestynein shakinpelaaja on parhaimmillaan ollut vuonna 2011, kun hänen kansainvälinen vahvuuslukunsa oli 2656. Tällä hetkellä tämä riittäisi maailmanlistalla parhaan kahdeksankymmenen pelaajan joukkoon, mutta uskoisin että 12 vuotta sitten hänen sijoituksensa on ollut vieläkin korkeampi. Nykyään pääasiassa joukkuepeleihin keskittyvän Nybäckin vahvuusluku on 2561.
Lisäksi mukana on liuta aiemmilta kausilta tuttuja suurmestareita ja muita vahvoja pelaajia. Yhteensä tittelipelaajia on ilmoitettu joukkueisiin kahdeksankymmentäkahdeksan kappaletta. Sarja kiinnostaa kansainvälisesti tunnettuja shakinpelaajia ja mahdollistaa tittelitulosten tekemisen korkealle tähtääville pelaajille.
1. kierros, 23.9.2023
VammSK – HSC 2-6
SM Mešhkovs Nikita – KvM Agopov Mikael ½-½
FM Pohjala Henri – SM Šulskis Šarūnas ½-½
FM Kauko Jussi – KvM Nyysti Sampsa ½-½
M Torkkola Henri – KvM Manninen Marko 0-1
Salonen Mikko – FM Pääkkönen Timo ½-½
M Paldanius Pekka – FM Mansner Harry 0-1
M Satonen Arto – M Kosmo Santul 0-1
Pihlajamäki Seppo – M Tusa Tuukka 0-1
Viime kauden mitalistien välinen ottelu oli tasaisempi kuin selvistä loppulukemista voisi olettaa. Mattien tekeminen tuotti kotijoukkueelle suuria vaikeuksia, sillä muutamassa pelissä nappulat syötettiin hyvän hyökkäyksen jälkeen harhaan.
Kärkipöydällä Agopov pelasi huolimattomasti ja suurmestari pääsi painostamaan. Maalintekopaikan rakentelu oli kuitenkin vaikeaa ja lopulta laudalle jäi kuninkaiden lisäksi vain kaksi tornia. Kakkospöydällä pelattiin ottelun korkealaatuisin peli. Pohjala sai avauksen jälkeen vain minimaalisen edun, mutta tasapeliin puolustautuminen ei tuottanut suurmestarille vaikeuksia.
Paina mitä tahansa siirtoa!
Nyysti sai luotua lupaavan hyökkäyksen, mutta ilmeisesti vetohalut olivat vähissä, sillä hän pelasi passiivisen sotilaan siirron ja ehdotti tasapeliä, johon Kauko keskeneräisessä ja tasaisessa asemassa suostui. Mannisen paluu SM-liigaan viidentoista vuoden tauon jälkeen oli täydellinen. Hän tasoitti avauksesta vaivattomasti ja saavutti asemallisen yliotteen keskipelissä. Loppupelissä etu kasvoi vaiheittain pienestä edusta selväksi ja voittavaksi. Viidennen pöydän pelissä mielenkiintoisimmat tapahtumat olisivat todennäköisesti olleet vasta tulossa, mutta pelaajat sopivat tasapelistä lähes heti kun se oli mahdollista. Paldanius ja Mansner pelasivat strategista Kuningasintialaisesta puolustuksesta syntyvää tyyppiasemaa. Edellä mainittu erehtyi ensimmäisenä, jonka jälkeen mustan paine kasvoi liian kovaksi. Kosmo ei kauaa odotellut kuningasgambiittinsa paljastamisella. Satonen sai lupaavan aseman, mutta yksi varomaton kuningatarshakki menetti paljon aikaa ja valkean asema oli huomattavasti helpompi pelata. Viimeisellä pöydällä kotijoukkueen pelaajalla oli selvästi edullinen asema keskipelissä. Molemminpuolisten virheiden seurauksena etu vaihtui pelaajalta toiselle. Lopussa Pihlajamäellä oli tarkka tapa saavuttaa etua, mutta hän päätyi tekemään epäkorrektin kuningattaren uhrauksen.
JyS – SalSK 4-4
KvM Sklyarov Dmitri – SM Külaots Kaido 0-1
FM Luukkonen Tommi – KvM Kiik Kalle 1-0
M Nivala Tuomas – FM Valkama Eero 0-1
M Galchenko Vadim – SM Yrjölä Jouni 1-0
M Laihonen Petteri – FM Hartikainen Markku ½-½
FM Nevanlinna Risto – M Simola Tuomas ½-½
Soppela Jouni – M Rehn Ralf ½-½
Hartio Ilkka – NKvM Tuominen Tanja ½-½
Tässä ottelussa olisi voinut käydä miten tahansa, sillä molemmilla joukkueilla oli paljon maalintekopaikkoja.
Sklyarov tasoitti harvinaisella Philidorin puolustuksellaan nopeasti ja saavutti myös aloitetta. Yksi varomaton siirto käänsi edun virolaissuurmestarille, joka pelasi lopun pelistä lähes hämmästyttävän vahvasti. Luukkonen pelasi avauksen varomattomasti ja Kiikillä oli paikka saada paljon etua. Virolaisvahvistus päätyi tekemään väärän upseerin uhrauksen, jonka avulla hän silti sai suuren aloitteen. Molemminpuolisten virheiden jälkeen Luukkonen vaikutti olevan likvidoimassa upseerin etua, mutta Kiik sai sekoitettua peliä kvaliteetin uhrauksella, jonka jälkeen hän oli kokonaisen tornin tappiolla. Valkean surkean koordinaation vuoksi asema oli äärimmäisen sekava. Kiikillä oli jo yhden siirron ajan mahdollisuus voittaa peli, mutta parhaan siirron sijaan hän valitsi häviävän liikkeen. Nivala pelasi avauksen ja keskipelin hyvin, mutta hän joutui vaikeuksiin otettuaan itselleen heikon c-sotilaan. Valkama alkoi painostamaan sotilasta ja erinomaisen asemallisen pelaamisen jälkeen mustalle jäi vain hävitty asema. Neljännellä pöydällä Galchenko painosti suurimman osan pelistä. Sekavassa asemassa hän teki kuningattaren uhrauksen, jonka jälkeen pelin oli tarkoitus päättyä ikuiseen shakkiin. Yrjölä erehtyi shakkaamaan väärästä ruudusta, eikä hän sen jälkeen pystynyt estämään valkean uhkauksia. Hartikainen sai lupaavan aseman, mutta etu kuihtui nopeasti. Simola tasoitti helposti. Ehkä peliä olisi voinut vielä loppuasemassa jatkaa, mutta tasapeli oli oikeutettu tulos. Rehn pelasi kyseenalaisesti. Soppelan ainoa virhe pelissä oli ehdottaa tasapeliä, sillä loppuasema oli hänelle erittäin lupaava. Viimeisen pöydän pelissä kerkesi tapahtumaan paljon vähäisistä siirroista huolimatta. Tasapelistä sovittiin alle kolmessakymmenessä siirrossa, jolloin asema oli keskeneräinen. Valkean hallinta d-linjalla piti aseman kuitenkin tasaisena.
TammerSh – Gambiitti 5.5-2.5
KvM Karttunen Mika – KvM Nouro Mikael 1-0
KvM Köykkä Pekka – M Hynninen Juha ½-½
FM Ahvenjärvi Jani – FM Ristoja Jan ½-½
FM Penttinen Jarkko – M Kiili Markus ½-½
FM Kytöniemi Jyrki – M Tumanov Dmitri 0-1
Martinec Tamas – M Johansson Jukka 1-0
M Pönniö Toni – Karvinen Kimmo 1-0
Iivonen Markku – Raki Jyrki 1-0
Kotijoukkue voitti oikeutetusti kolmen maalin turvin, mutta täysin vailla mahdollisuuksia eivät vieraat olleet.
Kärkipöydän peli alkoi terävällä Najdorfilla. Keskipelissä asema oli sekava, mutta Nouro erehtyi ja hän joutui liian suuriin vaikeuksiin. Köykkä painosti koko pelin ajan, mutta ratkaisutilanteissa hän ei löytänyt voittavia siirtoja. Ahvenjärvi tasoitti helposti ja olisi ehkä jopa voinut pelata edusta, mutta tasapelistä sovittiin heti kun siihen ei enää tuomarin lupaa tarvittu. Neljännellä pöydällä pelattiin rauhallisesti ja myös tässä pelissä tasapelistä sovittiin siirtojen toiston jälkeen. Tumanov pelasi asemallisesti kyseenalaisesti, mutta ilmeisesti siirtoja ei ollut helppo kumota, sillä Kytöniemi kertomansa mukaan joutui aikapulaan. Pelistä tuli varsinainen ilotulitus, jossa valkean nappulat lopulta loistivat kirkkaimpana. Martinec sai avauksesta hyvän aseman, mutta muutama huono siirto mahdollisi Johanssonille nopean voittoaseman. Hän ei onnistunut käyttämään paikkojaan hyödykseen ja peli meni sekavaksi. Epätasapainoisessa asemassa valkean materiaaliylivoima osoittautui ylivoimaiseksi. Karvisen pelaamisesta puuttui suunnitelmallisuus. Pönniö teki kaikki luonnolliset siirrot ja voitti pelin näytöstyyliin. Viimeisellä pöydällä Rakilla oli avauksen jälkeen hyvä asema, mutta väärän suunnitelman vuoksi hän joutui nopeasti häviöasemaan.
MatSK – MatSK 2 7.5-0.5
KvM Keinänen Toivo – M Tiitta Sauli 1-0
FM Lahdelma Henri – Fraser Scott 1-0
FM Wartiovaara Oliver – FM Salimäki Janne 1-0
M Keinänen Anastasia – Kurkijärvi Mikko 1-0
M Aalto Patrik – M Tolonen Mikko 1-0
KvM Kekki Petri – M Nieminen Kari ½-½
FM Lehtivaara Petri – Grönlund Niklas 1-0
FM Kivistö Mikko – Vorobyov Radmir 1-0
Joskus näkee niitäkin otteluita, kun farmiseurat kiusaavat edustusjoukkueitaan, mutta tämä ei ollut yksi niistä kerroista.
Tiitta käsitteli avausta kyseenalaisesti, mutta hetkellisesti hänen hyökkäyksensä olisi voinut toimia. Hän ei käyttänyt tilaisuutta hyväkseen ja tuhosi asemansa nopeasti uudelleen. Fraser pelasi avauksessa hyviä siirtoja, mutta 14…h6 luovutti edun valkealle. Lahdelman pelaaminen oli sen jälkeen vastustamattoman vahvaa. Wartiovaara otti hetken iskuja vastaan, mutta kun Salimäki ei mitään kummempaa keksinyt, niin loppupeli oli selvästi edullinen mustalle. Kurkijärvi ei missään vaiheessa päässyt kunnolla mukaan peliin. Aalto pääsi painostamaan loppupelissä ja valkean olisi tullut puolustautua tarkemmin saavuttaakseen tasapelin. Kuudennen pöydän pelissä Nieminen vaikutti välttelevän normaaleja ratkaisuja. Kannattavaa se ei ollut, sillä valkean etu oli kiistaton. Lopussa tasapelistä sovittiin sekavassa, mutta valkealle edulliessa asemassa. Seitsemännellä pöydällä Lehtivaara yllätti harvinaisella avauksella, eikä Grönlund pystynyt vastaamaan siihen kunnollisesti. Kivistö antoi turhan paljon paikkoja Vorobyoville, mutta voitti silti.
EtVaS – Aatos 4.5-3.5
KvM Sepp Olav – SM Nybäck Tomi 0-1
FM Kokkila Tero – KvM Seeman Tarvo ½-½
M Anttila Perttu – Salonen Aku ½-½
FM Salo Heikki – FM Virtanen Antti 1-0
Hallenberg Sami – FM Hokkanen Petri ½-½
Räsänen Otto – FM Pulkkinen Kari ½-½
Laakso Harri – M Issakainen Ari ½-½
FM Paasikangas Johanna – Lammi Jyri 1-0
Aatos tuhlaili paikkojaan poikkeuksellisen paljon. Huonoista asemista huolimatta kotijoukkue voitti ottelun vastoin kaikkia odotuksia.
Kärkipöydällä Nybäck pelasi yhden kierroksen vakuuttavimmista peleistä:
Kokkila sai lupaavan aseman, mutta peli päättyi nopeasti tasapeliin siirtojen toiston jälkeen. Anttila teki varsinaisen spagaattipuolustuksen, sillä hän oli häviämässä peliä useaan otteeseen avauksessa, keskipelissä ja loppupelissä, joskin hänellä oli jossain vaiheessa loppupeliä myös aloitetta. Loppuasemassa hänellä oli upseeri ja sotilas vähemmän, mutta Salosen oli pakko tyytyä siirtojen toistoon. Salo teki keskipelissä huonoja ratkaisuja ja peli muistutti pitkään ”Mestari vastaan aloittelija”- tilannetta. Loppupelissä Salo muistutti olevansa kokenut Fidemestari ja hän teki Virtasen nappuloiden etenemisestä vähintäänkin haasteellista. Virtasen voiton pelaaminen oli heikkoa ja hän menetti kuningassivustalta liikaa sotilaita kriittisin seurauksin. Hokkanen teki aktiivisia siirtoja, mutta Hallenberg puolustautui ovelasti. Peli päättyi siirtoa ennen ajantarkistusta, mitä pitäisin mustan kannalta suurena virheenä. Hallenbergillä oli tehtävissä siirtojen toisto, mutta hän olisi lisäajan saatuaan voinut vähintäänkin harkita myös voiton pelaamista. Pulkkinen osoitti Volga-gambiitin yhä johtavan pelikelpoisiin asematyyppeihin. Räsänen ei keksinyt tapaa saada etua ja tasapelistä sovittiin tasaisessa torniloppupelissä. Laakso pelasi viime vuosina suurmestaritasolla suosittua Tarraschin puolustuksen Dubov-varianttia. Issakainen ei löytänyt tapaa saavuttaa etua ja peli päättyi korrektien vaiheiden jälkeen tasapeliin. Lammi sai jo avausvaiheessa ylivoimaisen aseman, jota Stockfish 15.1 piti jossain vaiheessa jo ratkaisevan huonona valkealle. Paasikangas onnistui sotkemaan asemaa niinkin hyvin, että Lammi erehtyi helppoon virheeseen ja asema kääntyi heti valkealle.
RaahLi – TuTS 2.5-5.5
KvM Sammalvuo Tapani – KvM Sipilä Vilka 0-1
FM Kauppila Osmo – KvM Narva Mai 0-1
M Huovinen Jere – FM Rönkä Erik ½-½
M Kononen Keijo – FM Järvenpää Jari 0-1
M Wallin Aleksi – FM Topi-Hulmi Teemu ½-½
M Pitkäaho Aki – M Linden Lari 0-1
Mäkelä Lauri – M Pihlajasalo Hannu ½-½
Pitkäaho Arto – Salopää Tero 1-0
Sipilä pelasi aktiivisia siirtoja eikä Sammalvuo pystynyt reagoimaan niihin oikealla tavalla. Kauppilalla oli lupaavia mahdollisuuksia, mutta hän ei pystynyt hyödyntämään niitä. Paikkansa saatua Narva osoitti syyn siihen, miksi hän on yksi maailman parhaimmista naispelaajista. Minä sain avauksesta hyvän aseman, mutta valitsin keskipelissä huonon suunnitelman. Olin hetkellisesti vaikeuksissa, mutta sain luotua vastapeliä tarpeeksi. Huovinen erehtyi ja minulla oli ratkaiseva etu, mutta pelasin huonosti ja asema kuivahti tasapeliksi. Neljännen pöydän pelissä mentiin sekavaan asemaan, joka oli syntynyt Hollantilaisesta puolustuksesta. Kononen erehtyi nopeasti ja valkean asema meni hyvin vaikeaksi. Topi-Hulmi epäonnistui avauksessa ja Wallin pääsi helposti painostamaan. Etu ei kuitenkaan kasvanut voittavaksi missään vaiheessa. Linden osoittautui viime kaudella erinomaiseksi puolustuspelaajaksi ja jatkoi samalla radalla myös tällä kertaa:
Pihlajasalolla oli aloitetta koko pelin ajan, mutta tasapelistä sovittiin, kun suurin osa upseereista oli vaihdettu. Viimeisellä pöydällä Salopää ei missään vaiheessa saanut luotua kunnollista tasoitusta. Pitkäaho demonstroi erinomaisesti lähettiparin voimaa.
2. kierros 24.9.2023
TuTS – JyS 5.5-2.5
KvM Sipilä Vilka – KvM Sklyarov Dmitri 0-1
KvM Narva Mai – FM Luukkonen Tommi 1-0
FM Rönkä Erik – M Nivala Tuomas ½-½
FM Järvenpää Jari – M Franssila Tommi 1-0
FM Topi-Hulmi Teemu – M Galchenko Vadim ½-½
M Linden Lari – M Laihonen Petteri ½-½
M Pihlajasalo Hannu – FM Nevanlinna Risto 1-0
Salopää Tero – Hartio Ilkka 1-0
Kun ottaa tapahtumien kulun huomioon, niin Jyväskylässä pelatussa ottelussa pisteet menivät yllättävän selvästi Varsinais-Suomeen.
Kärkipöydällä Sklyarov jääräpäisesti toteutti suunnitelmansa, eikä Sipilä pystynyt reagoimaan siihen oikealla tavalla:
Narva ja Luukkonen pelasivat mielenkiintoisen kamppailun. Kuningattaret vaihtuivat jo pelin aikaisessa vaiheessa, mutta tilanne säilyi terävänä. Pääasiassa painostavana osapuolena oli Luukkonen, mutta hän ei löytänyt suoraa tapaa edun kasvattamiseen. Lopussa Narva pakotettuna uhrasi kvaliteetin, mutta syntyneessä asemassa hänen vapaasotilaansa osoittautuivat liian vaikeasti pideltäväksi. Minä tasoitin nopeasti ja olisin parhailla siirroilla saanut aloitetta, mutta tein löysiä ratkaisuja ja tasapelistä sovittiin heti kun se oli ilman tuomarin suostumusta mahdollista. Neljännellä pöydällä Franssilalla oli ajoittain paikkoja saada hyvä asema, mutta siihen olisi pitänyt olla tarkempi kuin miten hän pelissä suoriutui. Topi-Hulmi sai aikaan vahvan painostuksen, mutta paras terä puuttui. Galchenkolla pääsi peliin mukaan hiukan ennen ajan tarkistusta, mutta peli päättyi tasapeliin siirtojen toistolla. Lindenin avaus epäonnistui pahasti ja Laihosella oli selvästi parempi asema. Voittaminen osoittautui liian vaikeaksi tehtäväksi. Pihlajasalo tasoitti avauksesta ja hänen asemansa oli pian parempi. Nevanlinna ei missään vaiheessa päässyt peliin kunnolla mukaan. Loistava suoritus kokeneelta shakkimestarilta! Viimeisellä pöydällä Hartiolla oli avauksessa paikka voittaa sotilas tyypillisillä taktisella kuviolla (10…Rxd4!). Hän ei huomannut tilaisuutta, eikä kunnolla sen jälkeen päässyt mukaan peliin. Hyvä suoritus Salopäältä pois lukien avauksen isoa virhettä.
SalSK – VammSK 4-4
SM Külaots Kaido – SM Mešhkovs Nikita ½-½
KvM Kiik Kalle – FM Pohjala Henri ½-½
FM Valkama Eero – FM Sisättö Olli 1-0
SM Yrjölä Jouni – FM Kauko Jussi 1-0
FM Hartikainen Markku – M Torkkola Henri 0-1
M Rehn Ralf – Salonen Mikko ½-½
NKvM Tuominen Tanja – M Paldanius Pekka ½-½
Tocklin Tomi – Pihlajamäki Seppo 0-1
Viihdyttävässä ottelussa pallo pomppi puolelta toiselle.
Kärkipöydällä suurmestarit pelasivat korrektin tasapelin, jossa kummallakaan pelaajista ei ollut erityisen hyviä paikkoja voittamiseen.
Kakkospöydän peli oli erittäin jännittävä. Pohjala pelasi todennäköisesti elämänsä ensimmäistä kertaa Kuningasintialaista puolustusta, joskin käsittääkseni vahingossa syntyneen siirtojärjestyskikkailun vuoksi. Hänen asemansa oli vaikea, mutta vastapeliä vaikutti koko ajan olevan riittävästi. Yli seitsemänkymmenen siirron jälkeen Pohjalalla oli jo varsin lupaava asema, mutta hän pelasi huonosti ja Kiik pääsi voittavaan torniloppupeliin. Pitkän pelin jälkeen voittavia ratkaisuja ei kuitenkaan päästy näkemään. Sisätön pelistä uupui suunnitelmallisuus. Valkama teki luonnollisia siirtoja ja hän sai nopeasti voittoaseman. Yrjölä pelasi yhden kierroksen upeimmista peleistä. Hän loi itselleen strategisesti lupaavan keskipeliaseman, jossa Kauko ei onnistunut tekemään kunnollista vastapeliä.
Torkkolan voitti pelinsä ylivoimaisesti. Hartikainen joutui vaikeaan asemaan eikä hänen tekemänsä vastapeli ollut järkevällä tavalla toteutettua. Kuudennella pöydällä oli hyvin lähellä, että kokonainen piste olisi mennyt vierasjoukkueelle, mutta Rehn löysi yllättäviä puolustusresursseja ja hän selviytyi tasapeliin. Seitsemännen pöydän pelissä olisi voinut käydä miten tahansa. Tuomisen pelaamisessa oli hyviä ja huonoja vaiheita. Hän sai voittoa enteilevän aseman keskipelissä, mutta hän erehtyi nopeasti ja Paldanius pääsi pelaamaan voitosta. Tuomisen puolustautuminen loppupelissä oli kuitenkin erinomaista. Tocklin pysyi pelissä mukana jonkun aikaa, mutta keskipelissä hän pelasi heikosti.
TammerSh – RaahLi 6-2
KvM Karttunen Mika – KvM Sammalvuo Tapani 1-0
KvM Köykkä Pekka – FM Kauppila Osmo 1-0
FM Ahvenjärvi Jani – M Huovinen Jere 1-0
FM Penttinen Jarkko – M Kononen Keijo ½-½
FM Mertanen Janne – M Wallin Aleksi ½-½
FM Kytöniemi Jyrki – M Pitkäaho Aki 1-0
M Pönniö Toni – Mäkelä Lauri ½-½
Iivonen Markku – Pitkäaho Arto ½-½
Jyväskylässä pelatussa ottelussa voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Tamperelaisten rutiini ja pelitaidot olivat selvästi paremmat kuin raahelaisilla.
Kärkipöydällä Karttunen pelasi loistavan pelin. Keskipelissä hän sai hyvän aloitteen, eikä Sammalvuo onnistunut pitämään tilannetta tasaisena. Tämän voiton myötä Karttusen kansainvälinen vahvuusluku on käsittääkseni vain muutaman pisteen päässä luvusta 2500. Kauppila sai avauksessa hyvän aloitteen. Keskipelissä hän erehtyi laittamaan torninsa lähes äärimmäisen huonoon ruutuun (26…Tg6?). On sanonta, jonka mukaan yksikin huono nappula tekee asemasta huonon, eikä tuo paremmin voisi päteä tässä pelissä. Ahvenjärvi suoriutui täydellisesti. Hän piti tilanteen tasaisena, mutta mustan asemassa oli helpompi pelata. Huovinen pelasi torniloppupelin huonosti. Pulkkisen tavoin Mertanen osoitti Volga-gambiitin toimivan liigatasolla hyvin. Hän tasoitti helposti ja sai myös aloitetta. Loppuasemassa mustalla oli selvästi edullinen asema, mutta pelaajat sopivat tasapelistä. Penttinen pelasi hyvin ja hänellä oli koko ajan vähän parempi asema. Ilmeisesti mustan vastapeli oli kuitenkin tarpeeksi huolestuttavaa siihen, että Penttinen päätti pakottaa tasapelin siirtojen toistolla. Kuudennella pöydällä Pitkäaho pelasi liian passiivisesti eikä hän saanut tehtyä mitään vastapeliä. Kytöniemen tarvitsi vain laittaa upseerinsa kohti mustan kuningasta, avata asemaa ja tehdä ratkaiseva hyökkäys. Pönniö syötti sotilaan tasaisessa asemassa. Mäkelällä oli erinomainen mahdollisuus voittoon, mutta jostain syystä peli on merkattu päättyneen tasapeliin jo kahdessakymmenessäkuudessa siirrossa. Iivonen pelasi avauksesta lähtien erittäin kyseenalaisesti, mutta Pitkäaho erehtyi vaihtamaan liikaa nappuloita ja valkealla oli riittävästi vastapeliä tasapelin saavuttamiseen.
HSC – EtVaS 5.5-2.5
KvM Agopov Mikael – KvM Sepp Olav 1-0
SM Šulskis Šarūnas – FM Kokkila Tero 1-0
KvM Nyysti Sampsa – M Anttila Perttu 1-0
KvM Manninen Marko – FM Salo Heikki ½-½
FM Pääkkönen Timo – FM Koskinen Henri ½-½
FM Mansner Harry – Hallenberg Sami 1-0
KvM Holmsten Aleksei – Räsänen Otto ½-½
Nybäck Jukka – Laakso Harri 0-1
Vaikka EtVas hävisi ottelun, niin mielestäni he pelasivat yleisesti paljon parempaa shakkia kuin edellispäivän voitokkaassa ottelussaan Aatosta vastaan. HSC oli kuitenkin ratkaisuvaiheilla rutinoituneempi.
Agopov pelasi Facebook-päivityksensä mukaan yhden uransa parhaimmista peleistään. Sepp ei löytänyt keskipelissä kunnollista suunnitelmaa ja Agopov pääsi uhraamalla materiaalia tekemään ratkaisevan hyökkäyksen.
Kokkilalla oli hyvä asema, mutta keskipelissä hän päästi suurmestarin yksinkertaistamaan asemaa. Lopussa Kokkilan raskaat upseerit olivat voimattomia. Kolmannella pöydällä nähtiin erikoisia vaiheita. Tasaisessa asemassa Nyysti teki huonon kombinaation vain huomatakseen olevansa hävityssä loppupelissä. Anttila teki kuitenkin huonoja vaihtoja. Sotilasloppupeli oli vielä tasan, mutta Anttila erehtyi pahasti. Salo tasoitti avauksesta helposti. Hänellä oli paikka upseerin uhrauksella saavuttaa vaarallinen hyökkäys, mutta paras terävyys puuttui hänen siirroistaan. Viidennen pöydän pelissä toisteltiin siirrot keskeneräisessä asemassa. Hallenbergin tapa käsitellä Sisilialaisen puolustuksen Lohikäärme-muunnelmaa oli huono, ja hän oli hävinnyt jo avausvaiheessa. Räsäsellä oli lupaava asema, mutta ajan tarkistusta edeltävissä siirroissa asema kuivahti tasaiseksi. Viimeisen pöydän pelissä mielenkiintoisimmat vaiheet nähtiin todennäköisesti ajan tarkistusta edeltäneessä aikapulassa, jossa Laakso selvisi parhaiten.
MatSK – Gambiitti 6-2
KvM Keinänen Toivo – KvM Nouro Mikael 1-0
FM Lahdelma Henri – M Hynninen Juha 1-0
FM Wartiovaara Oliver – FM Ristoja Jan 1-0
M Keinänen Anastasia – M Ristoja Samu ½-½
M Aalto Patrik – M Kiili Markus 0-1
KvM Kekki Petri – M Tumanov Dmitri 1-0
FM Ebeling Mika – M Johansson Jukka ½-½
FM Kivistö Mikko – Karvinen Kimmo 1-0
Matinkylän Shakkikerho jatkoi vakuuttavaa voittokulkuaan myös toisella kierroksella.
Keinänen pelasi kunnianhimoista Modernia puolustusta, eikä Nouro onnistunut löytämään tapaa luoda painostusta. Keskipelissä Keinänen sai nopeasti voittoaseman. Hynninen olisi voinut saada tarpeeksi korvausta uhraamastaan sotilaastaan, mutta hänen pelaamansa siirrot olivat liian passiivisia. Kolmannella pöydällä Ristoja menetti sotilaan avauksessa, eikä hän saanut siitä mitään korvausta. Neljännellä pöydällä Ristoja saavutti hyvän aloitteen, mutta loppupelissä hän ei onnistunut voittamaan. Kiili oli vierasjoukkueen kirkkain valopilkku. Hänen asemallinen pelaamisensa oli liian vahvaa Aallolle. Tumanov hyökkäsi aggressiivisesti, mutta hänen tekemänsä ratsun uhraus oli huono. Kekki pääsi laittamaan asemansa kuntoon ja lopulta ratsun pystyi lyömään ilmaiseksi pois laudalta. Johansson oli pelissään hallitsevana osapuolena, mutta Ebelingin puolustautuminen oli tarkkaa. Karvinen selviytyi edulliseen asemaan, mutta hän erehtyi saman tien sen jälkeen eikä mitään ollut enää tehtävissä.
Aatos – MatSK 2 6-2
SM Nybäck Tomi – M Tiitta Sauli 1-0
KvM Seeman Tarvo – Fraser Scott 1-0
Salonen Aku – FM Salimäki Janne ½-½
FM Keskisarja Teemu – Kurkijärvi Mikko 1-0
FM Virtanen Antti – M Tolonen Mikko ½-½
FM Hokkanen Petri – Rauramaa Julius ½-½
FM Pulkkinen Kari – M Nieminen Kari ½-½
M Issakainen Ari – Sääskilahti Lauri 1-0
Sarjanousijoiden välisessä ottelussa Aatos oli selvästi parempi.
Tiitta pelasi todella huonosti häviten valkeilla nappuloilla vain viidessätoista siirrossa. Kakkospöydän peli oli tasainen, kunnes Seeman ylipelasi vastustajansa kuningatarloppupelissä. Salimäki painosti Salosta loppupelissä, mutta voittavat siirrot jäivät tekemättä. Ratsun ylivoimasta huolimatta asema ei ollut valkealle voitettavissa. Keskisarja voitti pelinsä ylivoimaisesti. Virtanen sai luotua mukavaa painetta valkean asemaan, mutta ilmeisesti häneltä loppuivat suunnitelmat kesken. Loppuasemassa valkean olisi kannattanut jatkaa tasapeliehdotuksesta huolimatta. Rauramaa pelasi erinomaisesti ja sai pidettyä aseman tasaisena. Myös tätä peliä olisi vieraiden kannalta kannattanut jatkaa. Nieminen ja Pulkkinen sopivat tasapelistä asemassa, jossa valkealla on selkeä strateginen etu. Sääskilahdella oli hyvä asema keskipelissä, mutta hän sortui pahoihin virheisiin.
Ensimmäisen liigaviikonlopun jälkeen neljä joukkuetta jatkaa maksimipisteissä. TuTS voitti molemmat ottelut kolmen maalin erolla, mutta silti se riittää ainoastaan neljänteen sijaan. Kertooko tämä sarjasta sen, että kovimmat joukkueet ovat erittäin hyvässä iskussa?
Seuraavan kerran shakin SM-liigaa pelataan lokakuussa kahdeksalla eri paikkakunnalla:
La 21.10.2023, 3. kierros
Helsinki: EtVaS-TammerSh
Jyväskylä: JyS-Aatos
Jyväskylä: RaahLi-MatSK 2
Salo: SalSK-HSC
Sastamala: VammSK-MatSK
Turku: TuTS-Gambiitti
Su 22.10.2023, 4. kierros
Espoo: MatSK 2-HSC
Helsinki: EtVaS-SalSK
Jyväskylä: JyS-VammSK
Jyväskylä: MatSK-RaahLi
Tampere: TammerSh-TuTS
Vantaa: Gambiitti-Aatos
Teksti ja analyysit: Erik Rönkä, erikronka@gmail.com